Do Európy mieri cyklóna Constantin. Zlé počasie čaká aj Slovensko. Pozrite si, čo príde

Peter Minárik

Európu čaká v nadchádzajúcich hodinách mimoriadne nepriaznivé počasie, ktoré bude mať potenciál páchať škody. Očakáva sa výdatné sneženie, ale aj výrazné zrážky. K výdatnejším zrážkovým úhrnom sa pridá aj veľmi silný vietor, ktorý môže byť veľmi nebezpečný.

V najbližších hodinách čaká Európu vyčíňanie veľmi nepriaznivého počasia. Na vine to bude mať veľmi hlboká tlaková níž, ktorá dostala od nemeckých meteorológov meno „Constantin“.

Táto rozsiahla tlaková níž sa aktuálne nachádza nad oblasťou Britských ostrovov, kde dochádza k jej ďalšiemu prehlbovaniu. Tlak vzduchu by v strede tejto tlakovej níže mal poklesnúť až pod 950 hPa. Súčasne sa v rámci tejto tlakovej níže sformuje nad oblasťou Stredozemia a Jadranu sekundárna tlaková níž, ktorá prinesie nepriaznivé počasie aj ku nám.

Našu oblasť tak čaká vystrájanie počasia, a to od výdatných zrážok, silného vetra až po ochladenie. Počasie sa v nadchádzajúcich hodinách zhorší aj na Slovensku.

Pozor na veľmi silný vietor

Vo večerných hodinách sa západne od Talianska prehĺbi sekundárna tlaková níž, ktorá ešte počas noci postúpi nad severný Jadran, kde sa bude nachádzať už ráno. V dôsledku toho sa v našej oblasti zvýrazní tlakový gradient, čo sa prejaví na prudkom zvýšení rýchlosti vetra.

V noci a predovšetkým ráno sa na našom území veľmi výrazne rozfúka. Fúkať bude silný južný až juhozápadný vietor, ktorý naberie silu na celom našom území, no najnebezpečnejší vietor sa očakáva na západe, severozápade a na severe územia.

Na západnom Slovensku, ako aj na celom Považí, Orave či Kysuc treba počítať s nárazovým vetrom s rýchlosťou až 20 m/s. Najnebezpečnejší vietor však bude fúkať na našich horách, kde budú poryvy vetra atakovať rýchlosť až 45 m/s. Takýto veľmi silný vietor by mal fúkať predovšetkým v ranných hodinách. Okolo poludnia začne vietor rýchlo slabnúť.

Veľmi veterné počasie však čaká prakticky celú Európu. Veterné turbíny sa tak roztočia naplno a výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov tak prudko stúpne. Vietor však bude aj dosť nebezpečný.

Najsilnejšie bude fúkať práve v okolí sekundárnej tlakovej níže, ktorá sa v noci prehĺbi nad Jadranom. Veterno bude v celom Stredomorí, kde na mori môže vietor dosahovať poryvy až 30 m/s. Veterno však bude aj v Taliansku, kde hrozí výskyt mistrálu, a v Chorvátsku, kde sa zasa takýto silný vietor nazýva bóra.

Čakajú sa aj výdatné zrážky

Európu však nečaká len veľmi silný vietor, ale aj výdatné zrážky. Tie by mali byť v celej Európe vo forme dažďa, ktorý bude aj výdatnejšieho charakteru, pričom dážď sa nevyhne ani nášmu územiu a pôjde o výdatné zrážky. Pršať začne v ranných hodinách od západu a výdatne sa rozprší v priebehu dopoludnia. Zrážky by mali ustať až v utorok.

Očakáva sa, že na našom území spadne od 10 do 30 mm zrážok. Najvýdatnejší dážď sa očakáva v západnej polovici Slovenska. Veľmi výdatné zrážky, ako vidieť aj na animácii, však zasiahnu prakticky celú našu oblasť.