Do Európy mieri opäť saharský piesok. Na Slovensko príde už zajtra. Ako sa prejaví?

Peter Minárik

Do mnohých oblastí Európy opäť mieri saharský piesok po piesočnej búrke nad Saharou. Piesok už v týchto chvíľach preniká nad náš kontinent, pričom v priebehu zajtrajšieho dňa ho budeme môcť pozorovať aj na Slovensku. Čo všetko prinesie?

Určite si spomínate ešte na predchádzajúcu vysokú koncentráciu saharského piesku na našom území. K tejto udalosti došlo v polovici a na konci marca a po zrážkach skončili mnohé autá na našom území zašpinené.

Najvýraznejšie sa však prítomnosť saharského piesku prejavila v západných Alpách a v oblasti Pyrenejí, kde sneh pokryla vrstva piesku. Lyžiarske strediská sa tak z bieleho nádychu ponorili do hnedého.

posledná vlna saharského piesku sfarbila piesok v Pyrenejach do hneda, foto: Gaëtan Julien
posledná vlna saharského piesku sfarbila piesok v Pyrenejach do hneda, foto: Gaëtan Julien

Nad Európu pritom už v týchto chvíľach prúdi ďalšia vlna saharského piesku. Tá bude počas nadchádzajúcich hodín putovať ďalej cez náš kontinent a počas stredy sa prejaví aj na našom území. Autá však tentokrát moc nezašpiní.

Tony piesku opäť nad Európou

Na začiatku týždňa sa nad Maroko a Alžírsko presunula tlaková níž, ktorá sa tu začala ďalej prehlbovať. Do oblasti priniesla tlaková níž zrážky, ale aj silný vietor.

Práve vďaka silnému vetru vznikla nad Saharou ďalšia piesočná búrka, počas ktorej sa tony piesku dostali do vysokých vrstiev atmosféry a tento piesok teraz začal prúdiť nad Európu, pričom koncentrácia prachových častí, ako vidieť aj na animácii, sa už zajtra dostane aj nad naše územie.