Do Európy mieri piesok zo Sahary. V stredu bude na Slovensku padať „špinavý dážď“

Peter Minárik

Počas stredy dorazí na naše územie studený front, ktorý sa postará o zrážky. Okrem zrážok k nám však tento studený front prinesie aj saharský piesok. Ak v stredu necháte vonku autá, tak sa pripravte na to, že ich budete musieť už vo štvrtok umyť.

Už niekoľko dní panuje na našom území ustálený charakter počasia o ktorý sa stará rozsiahla oblasť tlakovej výše. Jej stred sa nachádza nad východnou Európou a rozkladá sa nad mnohými štátmi Európy, vrátane celej strednej, východnej a časti južnej Európy.

Táto tlaková výš zostáva bez pohybu prakticky už niekoľko dní a prináša do našej oblasti stabilné a suché počasie, čím sa prehlbuje deficit zrážok.

V priebehu stredy však predsalen dôjde k určitej zmene. Stabilný charakter počasia naruší studený front, ktorý prinesie zrážky, no okrem vlahy k nám stiahne aj saharský piesok. Ten sa nad Európu začne v utorok dostávať vo vysokých koncentráciach.

Do Európy mieri saharský piesok

Tlaková výš, ktorú sme spomínali sa rozšíri na začiatku týždňa z Európy nad východnú Afriku a súčasne sa nad Marokom prehĺbi tlaková níž, čím vznikne výrazný tlakový gradient nad centrálnou časťou severnej Afriky.

Nad Alžírskom by sa mala v pondelok počas dňa mala rozpútať silná piesočná búrka, pri ktorej sa tony piesku vyvrhnú do vysokých vrstiev atmosféry a tie potom v silnom južnom prúdení začnú postupovať nad Európu. Ako vidieť na animácii, tak saharský prach sa ešte v pondelok večer dostane nad Španielsko a nad západné a južné Francúzsko, pričom nad týmito oblasťami sa nezastaví a začne postupovať ďalej do Európy.

Saharský piesok bude nad Európu vo vysokých koncentráciach prúdiť aj počas utorka a dostane sa už nad južné Anglicko a prakticky celú západnú Európu.

Následne sa vplyvom severozápadného prúdenia začne saharský piesok dostávať zo západnej Európy smerom nad našu oblasť. Už v utorok večer sa saharský piesok vo vysokej koncentrácii dostane nad Nemecko, Česko a Rakúsko a v noci z utorka na stredu sa dostane saharský prach aj nad Slovensko.

Autá zašpiní dážď

Zároveň začne počasie na našom území ovplyvňovať studený front. V stredu v skorých ranných hodinách sa začnú od severozápadu nad naše územie nasúvať zrážky, pričom najskôr zaprší predovšetkým na západnom Slovensku.

Dažďové kvapky tak v stredu ráno začnú na seba viazať jednotlivé prachové zrnká a saharský piesok tak vďaka kvapkám začne dopadať na zem. Dážď postupne stiahne saharský piesok k zemi na celom Slovensku a tak v stredu počítajte s tým, že sa na autách vytvorí vrstva piesku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd