Do Európy mieri víchrica Alex. Búrka ohrozí viaceré štáty a aj Slovensko

Peter Minárik

Už vo štvrtok začne počasie v Európe ovplyvňovať rozsiahla tlaková níž, ktorá sa pred vstupom nad Francúzsko prehĺbi. Počasie bude ovplyvňovať v mnohých štátoch Európy až do konca týždňa.

Na pobreží Atlantického oceánu sa počas štvrtka začne prehlbovať rozsiahla tlaková níž. Tú nemeckí meteorológovia pomenovali ako Brigitte, no francúzski a anglickí meteorológovia používajú iné názvy a tí ju pomenovali ako ,,búrka Alex,,. Je však vysoko pravdepodobné, že sa v nasledujúcich dňoch budete stretávať s oboma názvami. V západnej Európe sa bude používať meno Alex a ako začne ovplyvňovať počasie v strednej Európe, tak budete počuť o tlakovej níži Brigitte.

Alex by už vo štvrtok vo večerných hodinách mal v zásadnej miere ovplyvniť počasie v západnej Európe. Medzi prvými zasiahnutými štátmi bude Francúzsko a severné Španielsko.

V noci sa z Atlantiku priženie veľmi silný vietor, ktorý udrie na severné pobrežie Španielska a na pobrežie Francúzska. Vietor by mohol dosahovať nárazy s rýchlosťou až cez 130 km/h. Na pobreží by vlny mohli dosahovať výšku až 5 metrov.

V piatok počas dňa by sa stred tlakovej níže mal presunúť nad západné Francúzsko a vietor by mal silnieť v Portugalsku, vo Francúzsku, v Španielsku a na Britských ostrovoch.

Očakáva sa, že tlak v strede tlakovej níže môže poklesnúť ku 970 hPa. Vietor by mal dosahovať vo vnútrozemí západnej Európy nárazy 100 až 120 km/h a na pobreží 120 až 150 km/h.

Okrem veľmi silného vetra sa v západnej Európe očakávajú aj výdatné zrážky. Tie by mohli priniesť za 48 hodín 30 až 50 mm, ale na pobreží až cez 100 mm zrážok. V piatok večer a v sobotu začne počasie besnieť aj v Alpách a v strednej Európe.

Veľké nebezpečenstvo panuje pre južné, náveterné strany Álp, kde sa očakávajú veľmi výdatné zrážky, ktoré by mohli priniesť cez 100 až 150 mm zrážok v priebehu dvoch dní. Zrážky by mohli rozvodniť toky mohli by spôsobiť aj zosuvy pôdy.

Víchrica Alex, resp. v našom regióne skôr Brigitte ovplyvní počasia aj na Slovensku. V priebehu piatka totiž začne silnieť južný vietor, ktorý bude dosahovať nárazy 50 až 70 km/h, ale najsilnejší vietor sa rozfúka až v noci z piatka na sobotu. 

Počas soboty ba malo byť na našom území veterno. Nárazy vetra by mali dosahovať rýchlosť 60 až 90 km/h, no na hrebeňoch hôr by nárazy vetra mohli presahovať až rýchlosť cez 100 km/h.

V rámci tlakovej níže začne cez naše územie v noci zo soboty na nedeľu postupovať studený front so zrážkami, no na čele tohto studeného frontu by sa mohli vyskytovať aj búrky, ktoré sa v noci zo soboty na nedeľu môžu vyskytnúť na viacerých miestach.

Záver tohto týždňa tak opäť prinesie do Európy vyčíňanie počasia, ktoré bude páchať aj škody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd