Do Európy mieri víchrica Kirsten. Slovensko zasiahne v stredu

Peter Minárik

Počasie v Európe začína ovplyvňovať tlaková níž, ktorú nemeckí meteorológovia pomenovali ako Kirsten. Tá prinesie aj do strednej Európy silný vietor o sile víchrice. Silný vietor zasiahne aj naše územie a to už počas stredy.

V nadchádzajúcich hodinách bude v oblasti Európy poriadne búrlivo. Postará sa o to výrazná tlaková níž, ktorá sa v týchto chvíľach presúva cez Britské ostrovy. Následne sa presunie cez Severné more smerom nad Dánsko.

Táto tlaková níž už v týchto chvíľach v dominantnej miere ovplyvňuje počasie na Britských ostrovoch. Britskí meteorológovoia pomenúvajú tlakové níže, ktoré prinášajú silný vietor inak a tak táto níž nesie meno na Britských ostrovoch -  Francis.

Búrka Francis naplno úraduje na Britských ostrovoch a zatiaľ priniesla najsilnejší náraz do oblasti Needles o sile 126 km/h. Už v stredu sa stred tlakovej níže presunie nad Severné more a vietor zosilnie aj na našom území.

Víchrica Kirsten prinesie silný vietor do Nemecka, Česka, Poľska a aj na naše územie. V niektorých nemeckých oblastiach platia výstrahy až 2. stupňa pred silným vetrom. Najsilnejší vietor sa očakáva na horách, kde môžu nárazy presahovať rýchlosť 90 km/h.

Aj českí meteorológovia vydali výstrahy pred vetrom. V platnosti je 1. stupeň, ktorý začína platiť v stredu o 10:00 a jeho platnosť skončí o 18:00. Vietor môže dosahovať nárazy o sile až 70 km/h.

Silný vietor neobíde ani naše územie. Vietor na Slovensku začne silnieť v stredu popoludní a najsilnejší by mal byť v podvečerných hodinách. Na celom území sa očakáva nárazový vietor o sile 50 až 60 km/h, pričom najsilnejší vietor bude na západe a severozápade Slovenska, kde nárazy vetra môžu dosahovať rýchlosť až 70 km/h.

Jednoznačne najsilnejší vietor by však mal fúkať na našich horách. Nárazy vetra budú presahovať rýchlosť 80 km/h a na hrebeňoch Tatier môžu presahovať rýchlosť až 100 km/h.

Víchrica Kirsten tak bude mať dominantný vplyv na vývoj počasia na Slovensku v priebehu stredy. Viac o situácii v jednotlivých okresoch Slovenska nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd