Do Európy mieri víchrica. Zasiahne aj Slovensko. Kedy dorazí?

Peter Minárik

Po pokojnom počasí sa v Európe v priebehu tohto týždňa očakáva výrazné zhoršenie počasia. Búrlivé počasie príde do Európy v polovici týždňa a prinesie vietor o sile víchrice.

Európu čaká bičovanie vetra a nepriaznivého počasia. Počasie totiž ovplyvní tlaková níž, ktorá sa prehlbuje nad Atlantikom a dorazí do Európy v priebehu tohto týždňa. Mohutná tlaková níž bude prinášať silný vietor o sile víchrice až orkánu. 

Víchrica ovplyvní mnohé štáty Európy a očakáva sa, že bude spôsobovať aj materiálne škody. Tie sa však očakávajú predovšetkým v pobrežných oblastiach Európy.

Vietor začne silnieť v Európe v stredu

Prvým európskym štátom, ktorý zasiahne vystrájanie počasia budú Britské ostrovy. Tu by mal vietor naberať na sile už v stredu večer a rozfúka sa postupne predovšetkým na juhu Írska, vo Walese a v Anglicku. Poryvy vetra by mohli dosahovať rýchlosť ojedinele až cez 150 km/h, čo sú už nárazy o sile orkánu.

Následne začne vietor silnieť aj v ďalších častiach Európy. Na severe Francúzska, v oblasti Beneluxu a v Nemecku by mal vietor začať silnieť vo štvrtok ráno. 

Nemeckí meteorológovia už teraz varujú svojich obyvateľov, že vo štvrtok bude veľmi veterno nielen na pobreží, ale takmer v celom Nemecku a to predovšetkým v západnej polovici Nemecka. Nárazy vetra by mali dosahovať aj v nižších polohách rýchlosť cez 100 km/h, čo môže spôsobovať materiálne škody.

Najveternejšie by malo byť v Nemecku vo štvrtok okolo poludnia a súčasne v tejto dobe začne vietor naberať na sile aj v Česku a na Slovensku.

Slovensko čaká vietor najmä v piatok

Na našom území začne vietor silnieť vo štvrtok počas dňa. Nárazy vetra by sa mali pohybovať okolo 50 až 70 km/h. Na horách bude vietor fúkať postupne s rýchlosťou až cez 100 km/h.

Štvrtok by však mal byť ešte relatívne pokojný a v nižších polohách neočakávame, že by čo i len nárazy mohli dosahovať rýchlosť o sile víchrice. Toto hrozí skôr v piatok.

V piatok by totiž mal silnieť tlakový gradient a zatiaľ čo vo štvrtok hrozí v Česku, v Rakúsku a na Slovensku vietor predovšetkým vo vyššie položených oblastiach, tak v piatok sa rozfúka predovšetkým v nižších polohách. Nárazy vetra môžu dosahovať rýchlosť aj v nižších polohách do 100 km/h.

Do Európy tak mieri hlboká tlaková níž, ktorá prinesie víchricu. Tá ohrozí predovšetkým severozápadné štáty Európy a jej presný vplyv na naše územie ešte známy nie je. Treba však počítať s tým, že od štvrtka začne vietor aj na Slovensku výrazne naberať na sile. Vývoj na jednotlivé dni si pozrite v galérii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd