Do Európy opäť prenikne prach zo Sahary. Najviac ho bude cez víkend

Ľubomír Franko

Poveternostné podmienky v oblasti Stredomoria spôsobia, že v závere týždňa sa nad územie strednej Európy dostanú prachové častice zo Sahary. Najvyššia koncentrácia sa očakáva v piatok.

V závere pracovného týždňa sa v oblasti juhozápadnej Európy prehĺbi rozsliahla tlaková níž. Po jej prednej strane bude do nielen strednej, no takisto aj juhovýchodnej Európy prúdiť veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch.

Okrem vysokých teplôt, ktoré sa očakávajú najmä na Balkánskom polostrove, očakávame do Európy aj prílev saharského prachu.

V silnom južnom prúdení sa počas víkendu dostane aj na územie Slovenska, pričom jeho koncentrácia v ovzduší bude najvyššia počas piatku.

V súvislosti s tým, že cez víkend očakávame na Slovensku aj zrážky, saharský prach sa môže objaviť v prípade dažďa aj na autách či parapetách. 

Jeho koncentrácia bude najvyššia najmä v Taliansku a na Balkáne. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd