Do nového týždňa vstúpime s chladným počasím. Na hrebeňoch Tatier bude snežiť

Dominik Cenkner

Pred nami je ďalší pracovný týždeň, ktorý začne pomerne chladným počasím. Nielenže bude v Tatrách snežiť, ale chladno bude aj vo viacerých oblastiach na severe Slovenska.

Za toto chladné počasie, ktoré u nás prevládalo už aj včera, môžeme vďačiť studenému frontu, ktorý oddelil teplotne dve významne rozdielne vzduchové hmoty. Zatiaľ čo pred frontom k nám prúdil ešte teplejší vzduch, tak za frontom sa začal natláčať studený, morský vzduch.

Dnes bude počasie ovplyvňovať aj okraj tlakovej výše od západu. Okrem toho sa bude vo vyšších hladinách ovzdušia z Baltského mora nad Ukrajinu presúvať stred tlakovej níže.

Pondelok preto prinesie premenlivú oblačnosť. Ojedinele, najmä na severe a východe treba počítať s prehánkami.

Na hrebeňoch Tatier, od výšky cca 2200 m budú prehánky snehové. Miestami bude vzhľadom na ročnú dobu chladno, keď teploty budú nižšie aj o viac ako 5 °C.

Maximálne teploty, vietor a ďalšia vlna horúčav

Maximálna denná teplota dnes vystúpi zväčša v rozmedzí od +20 °C do +25 °C. Na severe, v Žilinskom a Prešovskom kraji a na Horehroní bude chladnejšie, a to od +15 °C do +20 °C.

Pocit chladu umocní aj vietor. Očakáva sa severozápadný až severný vietor s rýchlosťou 3 až 9, v nárazoch ojedinele okolo 13 m/s.

Menej bude fúkať počas dňa na strednom Slovensku. K večeru sa vietor upokojí aj inde.

Utorok prinesie mierne oteplenie, pričom v stredu už budeme atakovať +30 °C. V ďalších dňoch potom teploty ešte porastú, pričom začiatok ďalšieho pracovného týždňa prinesie už extrémne teploty. Aspoň to naznačujú najnovšie výstupy modelov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd