Do Vianoc zostáva už len mesiac. Prinesie počasie sneh? A čo čaká Slovensko nasledujúce dni?

Peter Minárik

Dnes na adventnom kalendári zapaľujeme prvú adventnú sviečku a do Vianoc tak zostávajú už len štyri týždne. Počasie však po ochladení v uplynulých dňoch už zimne nevyzerá, ale do Vianoc je ešte dosť času na to, aby sneh ešte napadol a zažili sme tak krásne, predvianočné obdobie.

Ak sa naplnia vyhliadky na nadchádzajúce týždne, tak rok 2022 po mimoriadne teplom lete a najteplejšej jeseni v histórii skončí v Európe ako jeden z najteplejších a možno aj ako najteplejší rok od začiatku meteorologických meraní. Panuje totiž nadpriemerne teplé počasie.

Na začiatku poslednej novembrovej dekády sme aj na našom území zažili pomerne výrazné ochladenie, ktoré prinieslo prvý sneh do mnohých miest a obcí. To však na koniec novembra nie je nič neobvyklé a teploty sa pomerne rýchlo vrátili do teplotného priemeru až teplotného nadpriemeru.

Napriek tomu, že uplynulé dni sú na našom kontinente opäť teplé, tak na severnej pologuli dochádza k zaujímavému faktu. Aktuálne je totiž na severnej pologuli najviac jesenného snehu za viac ako 50 rokov. Napriek tomu, že je snehu veľa, tak o nejakej zime a nízkych teplotách hovoriť nemôžeme. Čo však prinesú nadchádzajúce dni a týždne a dočkáme sa na Slovensku snehu?

Počasie bude v nadchádzajúcich dňoch stabilné

Počas nadchádzajúcich dní bude počasie na našom území ovplyvňovať oblasť tlakovej výše, ktorá sa bude rozkladať nad východnou Európou. Táto tlaková výš zabezpečí v našej oblasti stabilnejšie počasie, ale o slnečné počasie rozhodne nepôjde.

Súčasne sa totiž bude nachádzať nad našou oblasťou veľmi plytká tlaková níž, ktorá prinesie vlhkosť. Tá sa bude prejavovať na zamračených a hmlistých dňoch. Očakávať možno aj prehánky, ktoré budú v nadchádzajúcich dňoch od nadmorskej výšky 500 metrov snehové. Zrážky však rozhodne nebudú výrazné a snehové prehánky by nemali vytvoriť ani len dočasnú snehovú pokrývku.

Teploty sa budú pohybovať na úrovni dlhodobého teplotného normálu. Počas dňa sa teploty dostanú na +1 až +8 °C a v priebehu noci pôjdu teploty len slabo pod bod mrazu.

Zrážky prídu budúci víkend

V polovici týždňa by sa malo počasie v našej oblasti výrazne zlepšiť. Počasie začne ovplyvňovať ďalšia tlaková výš, ktorá sa však tentoraz nasunie nad naše územie od severu. Na Slovensku sa postará o slnečné dni. Teploty sa výraznejšie meniť nebudú.

Nádej na výraznejšie zrážky na našom území je až v priebehu budúceho víkendu. Panuje tu však určitá neistota. Počasie začne ovplyvňovať tlaková níž, ktorá sa nad našu oblasť nasunie z Jadranu a táto tlaková níž príde do chladnejšieho vzduchu. Ide o známy typ tlakových níži v zimnom období, ktoré sa prezývajú aj ako ,,Jadranka,, a dokážu priniesť bohatú snehovú nádielku.

Zatiaľ to však vyzerá tak, že výraznejšie zrážky sa očakávajú len na severe Jadranu a na západe Balkánu, pričom naše územie zasiahne zrážkové pole len svojim okrajom. Nejaké zrážky a to dokonca snehové táto níž prinesie, no zatiaľ je ich intenzita ťažko predikovatelná.

Potom by sa však malo počasie zlepiť a okolo Mikuláša by v našej oblasti malo zavládnuť teplotne nadpriemerné počasie chudobné na zrážky. Zatiaľ to teda na výraznejšiu snehovú nádielku nevyzerá.

Vyhliadky počasia až do polovice decembra nenaznačujú výraznú vlnu ochladenia, mrazov a sneženia, no to sa stále môže zmeniť. Netreba však opomínať fakt, že klimatologické predpovedné modely počítajú, že každý jeden zimný mesiac tohtoročnej zimy by mal byť teplotne nadpriemerný. Ak teda nejaké vpády studeného vzduchu aj prídu, tak by mali byť prechodné a príliš nevýrazné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd