Dočkali sme sa: Od dnes nás čaká babie leto. Dokedy potrvá?

Dominik Cenkner

K jeseni patria upršané a hmlisté dni s chladnejším počasím, ale rovnako tak aj slnečnejšie obdobia s príjemnými teplotami. Tie sa označujú ako babie leto. A práve babie leto začne dnešným dňom.

Babie leto, to nie sú teplé a slnečné dni hneď v prvých septembrových dňoch. Na to, aby sme tento pojem mohli správne použiť, musia byť splnené určité podmienky. Okrem toho na to treba aj správny čas.

V našich končinách sa babie leto objavuje približne medzi 20. septembrom až prvými októbrovými dňami. Čo je potrebné na babie leto?

Na skutočné babie leto je potrebné správne rozloženie tlakových útvarov nad Európou. Príčinou babieho leta zväčša býva rozsiahla tlaková výš. Tá na prelome septembra a októbra zotrváva nad strednou a juhovýchodnou Európou.

Okrem toho sú pre babie leto typické nočné teploty pod nulou. A presne v týchto dňoch sa tieto podmienky naplnia.

Babie leto začne prakticky dnes

Od juhu bude do našej oblasti zasahovať tlaková výš. Okrem toho po jej severnom okraji bude postupovať cez Poľsko ďalej na východ teplý front. Za ním k nám začne prúdiť teplejší vzduch od juhozápadu.

Streda preto prinesie prevažne polojasné až oblačné počasie. Ráno a dopoludnia sa môže tvoriť hmla alebo nízka oblačnosť. Na cestách preto jazdite opatrne.

Práve od toho, či sa hmla, resp. nízka oblačnosť, udrží dlhšie alebo nie, budú závisieť aj teploty. Tie dnešné sa budú pohybovať v rozmedzí od +14 °C do +19 °C.

Obvykle zvlášť informujeme o chladnejších oblastiach. Dnes spravíme opak. Na juhozápade totiž môže byť aj teplejšie, teploty tam vystúpia do +21 °C.

Dnes sa očakáva len slabý, neskôr prevažne južný vietor. Fúkať bude s rýchlosťou od 2 do 7 m/s.

Dokedy potrvá babie leto?

Aj keď sme v podstate na začiatku babieho leta, možno aj vám už prišla na um otázka, ako dlho potrvá. V priebehu štvrtka a piatka sa ešte viac oteplí, a to až do +23 °C.

Počas víkendu sa o stupeň dva ochladí, a kde tu sa vyskytnú aj slabé prehánky. V pondelok nasledujúceho týždňa sa opäť oteplí do +23 °C, lenže už v utorok nás zrejme čaká ochladenie na teploty okolo 17 °C.

Pred nami sú tak teplé a slnečné dni, ktoré si treba užiť do sýtosti. O počasí v ďalších dňoch vás budeme podrobne informovať. Pripomíname však, že k dispozícii je vám aj naša dlhodobá predpoveď. Nájdete v nej predpoveď počasia až na 2 týždne vopred.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd