Dorazí k nám ďalšie sneženie. Sneh v noci napadne aj v Bratislave

Peter Minárik

Naše územie sa po včerajšom prechode studeného frontu dostalo do chladného a vlhkého prúdenia, ktoré prináša zrážky predovšetkým na sever Slovenska. Počas noci však dorazí na naše územie ďalšia vlna zrážok.

V uplynulých hodinách postupoval cez naše územie studený front, ktorý priniesol veľmi dynamické počasie a sneženie, ktoré bolo aj intenzívnejšie a spôsobovalo problémy.

K najväčšej udalosti došlo v susedných Čechách, kde sa vplyvom náhlej snehovej prehánky zrazilo na diaľnici D5 až niekoľko desiatok áut. Problémy však neobišli ani Slovensko a to predovšetkým v horských oblastiach. Horské priechody museli byť uzavreté.

Aj dnes na našom území sneží, no sneženie, ktoré sa vyskytuje na severe je skôr trvalejšie ako výdatnejšie. V noci však dorazí na naše územie ďalšia vlna zrážok.

Sneženie aj v Bratislave

Počas noci začne od západu naše územie ovplyvňovať teplý front, ktorý prinesie ďalšie zrážkové pole.

To by malo byť najvýraznejšie na západnom Slovensku a predovšetkým v okolí nášho hlavného mesta, kde zrážkové pole teplého frontu prinesie najvýdatnejšie zrážky.

Podľa aktuálnych prepočtov numerických modelov, by v okolí Bratislavy mohlo napadnúť v sobotu okolo 4 cm snehu. Sneženie však neobíde ani ďalšie časti západného a severozápadného Slovenska, kde by malo napadnúť od 1 do 3 cm snehu.

Medzičasom bude sneženie pokračovať aj na severe nášho územia. Tu však sneženie nebude prinášať front, ale vlhké severné prúdenie, ktoré prináša sneženie už aj v týchto chvíľach.

Naša oblasť sa totiž nachádza medzi tlakovou výšou so stredom nad západnou Európou a tlakovou nížou so stredom nad Pobaltím a práve medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi prúdi do našej oblasti studený vzduch od severu.

Naďalej bude chladno

Aj v nadchádzajúcich dňoch bude na našom území prevládať chladné severné prúdenie, ktoré bude do našej oblasti prinášať pomerne nízke teploty.

Počas noci bude na celom území mrznúť, pričom mrazy prituhnú na začiatku týždňa, kedy sa zmenší oblačnosť. V dolinách a v kotlinách môžu teploty klesať aj pod -15 °C.

Chladno bude aj počas dňa. Celodenné mrazy sa očakávajú na viacerých miestach, pričom nad nulu sa teploty budú dostávať len na západnom Slovensku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd