Dunaj a Morava výrazne vzrástli. Vodné toky stúpajú aj na západe

Peter Minárik

Vplyvom výdatných zrážok, ktoré nás zasiahli uplynulé dni začali stúpať mnohé vodné toky. Dnes výrazne stúpla Morava aj Dunaj.

Už niekoľko dní sužujú naše územie pomerne výrazné zrážky. Tie neustále nasycujú naše povodia, vplyvom čoho stúpajú vodné toky. Povodia sú takmer na celom našom území výrazne nasýtené.

Po intenzívnych zrážkach však nestúpajú len hladiny na severe a východe, ako tomu bolo uplynulé dni, ale už aj na západe a v našom hlavnom meste.

Počas včerajšieho dňa totiž nad Moravou a Rakúskom výdatne pršalo, pričom spadlo niekoľko desiatok milimetrov zrážok. V uplynulých hodinách stúpla predovšetkým rieka Morava.

Tá na horných profiloch nášho územia dosiahla až 2. stupeň povodňovej aktivity. 

Až do odvolania je uzavretý hraničný priechod s Rakúskom Moravský Svätý Ján – Hohenau. Dôvodom je zvýšenie hladiny rieky Morava, ktorá sa vyliala na cestu na rakúskej strane.

V Kopčanoch stúpla hladina z 80 cm až na 420 cm. V Moravskom Svätom Jáne stúpla hladina zo 170 cm na 475 cm

Stúpa už aj Dunaj. Dunaj v Bratislave od včerajšieho poludnia stúpol až o jeden meter, no dnes ráno o 9:00 kulminoval na úrovni rovných 600 cm a aktuálne dosahuje 594 cm. 

Situácia sa v najbližších dňoch bude upokojovať. Morava by mala začať opadať a do normálu sa postupne vráti aj Dunaj.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd