Dunaj je veľmi nízky a lodná plavba je preto pozastavená

Peter Minárik

Hladina Dunaja už niekoľko týždňov klesá. Z časti je to spôsobené suchom, no hladinu Dunaja ovplyvňuje aj oprava na Vodnom diele Gabčíkovo.

Hladina Dunaja už niekoľko dní permanentne klesá. V Nemecku a v Rakúsku už dlho výdatnejšie nezapršalo, čo ovplyvňuje aj hladiny Dunaja.

V Bratislave je priemerná hladina o zhruba 2 metre nižšia ako je obvyklý stav. Priemerná výška sa pohybuje na 250 cm, čo začína pomaly obmedzovať aj lodnú dopravu.

Od Bratislavy doprava stojí

Od Bratislavy je však lodná doprava úplne zastavená. Môže za to plánovaná oprava Vodného diela Gabčíkovo.

Štátna ochrana prírody a rybári avizovali, že pomôžu oslobodzovať uviaznuté živočíchy, ktoré budú v niektorých miestach dva dni bez tečúcej vody.

Ministerstvo životného prostredia, pod ktoré patria aj vodohospodárske podniky, tentokrát avizovalo verejnosti zníženie hladiny Dunaja vopred, aby sa nezopakovala situácia zo začiatku augusta, kedy ľudí zaskočil masívny úhyn rakov a rýb.

Opravujú Vodné dielo

Na Vodnom diele Gabčíkovo aktuálne prebieha oprava na poškodenom prívodnom kanáli. Ten bol poškodený po častých nárazoch plavidiel.

Oprava by mala trvať do dnešného dňa a postupne sa situácia začne stabilizovať.

Celkové náklady na opravu sa pohybujú na úrovni 17- tisíc eur. „Vodohospodári vykonajú rekonštrukčné práce na dvoch lokalitách, ktoré budú spočívať v očistení pôvodného plášťa prívodného kanála tlakovou vodou, oprave lokálnych porúch a poškodení a takisto v aplikácii hydroizolačného nástreku,“ uviedlo v tlačovej správe ministerstvo životného prostredia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd