Dunaj stúpa a ženie sa ním 5-ročná povodeň. Situácia v Rakúsku sa zhoršuje

Dominik Cenkner

Silné búrky sprevádzané najmä výraznými lejakmi, ktoré v uplynulých hodinách zasiahli Rakúsko a Nemecko, zdvíhajú hladinu Dunaja. Sledovať to môžeme aj u nás na Slovensku.

Intenzívne zrážky včera zasiahli Nemecko ako aj Rakúsko. Už sme vás informovali o tom, že najmä na rakúsko-nemeckom pohraničí spôsobili značné škody.

Upršané počasie v posledných hodinách úradovalo aj v horných a stredných profiloch prítokov Dunaja. Ten kvôli tomu stúpa, čo môžeme pozorovať aj u nás.

Vodomerná stanica v Bratislave v nedeľu o 16:45 h hlásila hladinu vo výške 595 cm. 

Vzostup Dunaja bude pokračovať aj v nasledujúcich hodinách. Už vo večerných hodinách by mal Dunaj v Bratislave prekonať úroveň 1. povodňového stupňa, čo je hranica 650 cm.

V noci bude Dunaj ďalej rásť a po polnoci bude atakovať úroveň až 2. povodňového stupňana hranici 750 cm. Za 24 hodín tak Dunaj v priebehu dnešného dňa stúpne v Bratislave o takmer 2,5 metra.

Situácii nepomáha ani popoludňajšia situácia s búrkami v Bratislave a okolí. Z radarových informácií vyplýva, že lokálne mohlo pri búrkach spadnúť aj 100 mm zrážok.

Dunaj v Bratislave stúpa, zdroj: shmu.sk
Dunaj v Bratislave stúpa, zdroj: shmu.sk

Dunaj dosahuje 5-ročné prietoky

Rieka samozrejme stúpa aj v ďalších krajinách. V Dolnom Rakúsku dosahuje 5-ročné prietoky.

Práve v tejto oblasti sa hladina vody takmer zdvojnásobila. Prognózy v krajine očakávajú, že hladina stúpne na úroveň 7,62 m.

Aj keď sa nepredpokladá, že by Dunaj v Dolnom Rakúsku mohol spôsobiť rozsiahle škody, hasiči predsa len v oblasti Wachau začali stavať protipovodňovú bariéru.

Pripomenieme, že intenzívne zrážky zasiahli celé Rakúsko. Lokálne spadlo miestami viac ako 200 mm zrážok za 24 hodín.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd