Dunaj začne prudko stúpať. Bratislavu čaká povodňová vlna z Nemecka a Rakúska

Peter Minárik

Uplynulé dni sa v Nemecku a v Rakúsku vyskytli intenzívne zrážky. Tie majú dopad aj na stav Dunaja, ktorý už aj na našom území začína stúpať a dosiahne stupne povodňovej aktivity.

Tragické výdatné zrážky v Rakúsku a v Nemecku majú svoj dopad. Uprostred leta sa oblasťou strednej Európy šíri povodňová vlna, ktorá putuje ďalšími štátmi strednej Európy.

Z malých a stredných tokov sa do povodí väčších riek vlievajú rozvodnené toky a to má už dopad aj na hladinu väčších tokov. V nasledujúcich hodinách zaznamenáme prudké vzostupy hladín aj na Slovensku.

Po Nemecku výdatne pršalo aj v Rakúsku

Uprostred týždňa zasiahli výdatné zrážky západ Nemecka, kde došlo k najhoršej prírodnej katastrofe za uplynulé desiatky rokov v Európy. Toto však dopad na povodia u nás nemá.

Následne sa však zrážky presunuli do južného Nemecka, kde v niektorých oblastiach spadlo za 24 hodín aj viac ako 100 mm zrážok. Počas včerajšieho dňa sa pritom výdatné zrážky presunuli ďalej a výdatne pršalo na severe Rakúska.

V týchto oblastiach spadlo plošne od 40 až do 90 mm zrážok. najviac eviduje stanica Brunnbachm kde za 24 hodín spadlo už 93 mm zrážok. Výdatne však pršalo v mnohých oblastiach Horného Rakúska.

zrážky za 24 hodín v oblasti Horného Rakúska
zrážky za 24 hodín v oblasti Horného Rakúska

Malé rieky v hornom Rakúsku sa primárne vlievajú do Dunaja a ten začal už včera v Rakúsku výraznejšie rásť, pričom teraz sa povodňová vlna šíri k Slovensku.

Bratislavu zasiahne povodňová vlna už v noci

Veľká voda sa tak z Rakúska šíri po Dunaji a už sa začína prejavovať aj u nás. Ešte o polnoci mala hladina Dunaja v Bratislave bežnú výšku okolo 405 cm, no v nedeľu dopoludnia už hladina stúpla o takmer meter a blíži sa k hranici 5 metrov.

Vzostup Dunaja bude pokračovať aj v nasledujúcich hodinách. Už vo večerných hodinách by mal Dunaj v Bratislave prekonať úroveň 1. povodňového stupňa, čo je hranica 650 cm.

V noci bude Dunaj ďalej rásť a po polnoci bude atakovať úroveň až 2. povodňového stupňa na hranici 750 cm. Za 24 hodín tak Dunaj v priebehu dnešného dňa stúpne v Bratislave o takmer 2,5 metra.

Miernejšie vzostupy sa vplyvom zdúvania vodnej hladiny očakávajú aj na prítokoch Dunaja, teda napríklad na Morave, či na Váhu. Vplyvom toho obmedzte svoje aktivity v týchto oblastiach,

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd