Erupcia podmorskej sopky môže mať hrozivé následky

Veronika Sádovská

Toxický mrak z erupcie oceánskej sopky môže spôsobiť obrovské škody a ochorenia zvieratám aj ľuďom v okruhu niekoľkých desiatok kilometrov.

Toxický mrak zo stále aktívnej podmorskej sopky v Tongu by môže spôsobiť kyslé dažde po celom Tichomorskom kráľovstve, potenciálne otráviť pitnú vodu a poškodiť pokožku a oči ľudí či zvierat.

Sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vybuchla v pondelok a je stále veľmi aktívna. Oblak popola a toxických plynov vystúpil až do výšky 18 kilometrov. 

Polícia nehlásila žiadne zranenia spôsobené erupciou, ale v utorok neskoro večer úrady uviedli, že prach a plyn môžu spôsobiť kyslé dažde, ak sa zmiešajú s vodou v atmosfére.

Obyvateľom odporučili do istého času odstaviť svoje zariadenia, ktoré zbierajú dažďovú vodu, až kým nebude atmosféra od týchto častíc vyčistená. 

Erupcia ešte stále pokračuje aj po týždni. Samotný ostrov narástol už o 600 metrov na východnej strane. 

Podmorská sopka naďalej vybuchuje a chrlí lávu, ktorá veľmi rýchlo vychladne a vytvorí novú časť pevniny ostrova. Kedy erupcia skončí vôbec nie je jasné, keďže stále vznikajú nové otrasy a erupcie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd