Európske rieky vo veľkom vysychajú: Hrozí najväčšie sucho za posledných 500 rokov

Veronika Salayová

Mnohé európske rieky vo veľkom vysychajú. Veľkému suchu podľahli rieky ako nemecký Rýn, francúzska Loira, taliansky Pád aj Dunaj. Vedci varujú, že ak sa situácia nezmení, zrejme v Európe pôjde o najväčšie sucho za posledných 500 rokov. 

Dlhotrvajúce sucho v celej Európe zmenšuje kedysi široké rieky na malé riečky. Najdlhšia francúzska rieka Loira ešte nikdy netiekla tak pomaly a miestami sa cez ňu dá prejsť aj pešo.

Nemecká rieka Rýn je vyschnutá do takej miery, že sa stáva nepriechodnou pre lodnú dopravu. V Taliansku je hladina rieky Pád o 2 metra nižšia, než je normál. Kritický stav dosahuje aj rieka Dunaj na území Srbska.

Neobvykle suchá zima a jar, po ktorých nasledovali opakované horúčavy, spôsobili, že hlavné vodné toky v Európe sú nedostatočne doplňované a čoraz viac sa prehrievajú.

Keďže v západnej, strednej a južnej Európe neboli takmer dva mesiace zaznamenané žiadne výrazné zrážky a meteorológovia dokonca v blízkej budúcnosti žiadne výrazné plošné zrážky nepredpokladajú, meteorológovia tvrdia, že sucho by sa mohlo stať najhorším na kontinente za viac ako 500 rokov.

Sucho už ovplyvňuje európsky priemysel

Táto situácia môže mať dramatické dôsledky pre priemysel, nákladnú dopravu, energiu a výrobu potravín. Napríklad úplné zastavenie prepravy nákladných člnov na Rýne by tvrdo zasiahlo európsku ekonomiku. Nemecko už začalo s presmerovaním na železničnú a cestnú dopravu.

Nákladná doprava na Dunaji bola tiež vážne prerušená, čo prinútilo orgány v Srbsku, Rumunsku a Bulharsku, aby začali bagrovať hlbšie kanály, aby sa predišlo úplnej zástave lodnej dopravy. 

Francúzske rieky možno nie sú takými kľúčovými nákladnými tepnami, ale slúžia na chladenie jadrových elektrární, ktoré vyrábajú 70 % elektrickej energie v krajine, a preto sú veľmi dôležité. V dôsledku sucha už museli niektoré elektrárne znížiť produkciu. 

Extrémne zlá situácia je v Taliansku. Na severe krajiny už od novembra nepršalo, čo zasiahlo najmä produkciu kukurice a ryže. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd