Európu čaká najsilnejšia vlna horúčav leta 2021

Veronika Salayová

Európu čaká najsilnejšia vlna horúčav, počas ktorej vystúpi teplota aj na mimoriadne vysokú hodnotu +45 °C.

Európu, najmä južné a juhovýchodné oblasti kontinentu, čakajú až extrémne teploty, ktoré sa budú šplhať k hranici +45 °C. Dôvodom tejto silnej vlny horúčav je výrazný vysokotlakový systém, ktorý bude posilňovať zo Stredozemného mora.

Vlna horúčav sa najviac dotkne krajín ako južné Taliansko, Srbsko, Macedónsko, Albánsko, Rumunsko , Bulharsko a Grécko, kde sa už teraz pripravujú na veľmi vysoké teploty.

Horúčavy môžu byť aj nebezpečné

V týchto krajinách už platí varovanie v dôsledku horúčav, ktoré sú život ohrozujúce, a to najmä pre starších ľudí. Horúčavy sa dotknú aj nocí, počas ktorých nemusí teplota na mnohých miestach klesnúť pod hranicu +30 °C.

Posledné júlové dni sa tak v budú niesť v mimoriadne teplom počasí, pričom môžeme hovoriť o doposiaľ najintenzívnejších horúčavách v roku 2021 v Európe.

Teploty pôjdu výrazne nad +40 °C a v niektorých oblastiach teploty dosiahnu až +45 °C. Najteplejšie bude v Taliansku a na Balkáne.

Horúco bude vyše týždňa

Vlna horúčav by mala trvať najmenej týždeň, pričom horúčavy môžu poľaviť až okolo 8. augusta. Najteplejším dňom počas tejto vlny horúčav bude zrejme pondelok 2. augusta. 

Teploty v týchto častiach Európy budú o 10 až 15 °C vyššie, ako je dlhodobý normál. Aj keď sú južné krajiny zvyknuté na vyššie teploty, tentoraz pôjdu teploty vysoko hore, a to na pomerne dlhý čas. 

Vzduch počas tejto vlny horúčav zostane pomerne suchý, čo zvýši potenciál vzniku ničivých lesných požiarov v južnej Európy, ktoré už teraz sužuje veľké sucho. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd