Európu čakajú cez víkend pekelné horúčavy. Na Slovensku pôjdu teploty k +35 °C

Peter Minárik

Nadchádzajúce dni budú nielen na Slovensku, ale aj v mnohých európskych krajinách mimoriadne búrlivé. Prúdiť k nám totiž bude veľmi teplá vzduchová hmota, v dôsledku ktorej sa teploty budú šplhať veľmi vysoko.

Európa počas víkendu zažije mimoriadne teplý víkend a je vysoko pravdepodobné, že pôjde o najteplejší letný víkend vôbec. Numerické modely totiž avizujú, že sa v priebehu budúceho týždňa pomerne výraznejšie ochladí a takáto plošná vlna horúčav už nemusí do Európy vôbec prísť.

Naviac ani vyhliadky do konca augusta pre Slovensko nenaznačujú, že takéto horúčavy sa môžu ešte vrátiť. Tento víkend tak môže byť posledný s takto vysokými teplotami.

Teplý vzduch bude prúdiť až z Afriky

Počasie nad Stredomorím ovplyvňuje rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorá do Európy po jej okraji bude nad kontinent Európy vháňať veľmi teplý vzduch. Ten sa dostane nad viaceré krajiny Európy.

Na severe Afriky, najmä v oblasti Maroka môžu teploty stúpať počas víkendu aj k +50 °C a práve z tejto oblasti sa bude teplý vzduch dostávať nad Španielsko, južné pobrežie Európy až smerom k nášmu územiu. Teplo tak bude v oblastiach od Španielska, cez Francúzsko, Taliansko, Balkán až nad Slovensko.

Vôbec najteplejšie by počas nadchádzajúceho víkendu malo byť v oblasti Španielska, kde numerické modely avizujú, že sa teploty dostanú až cez hranicu +45 °C.

V Španielsku bude cez víkend viac ako +40 °C
V Španielsku bude cez víkend viac ako +40 °C

Na Slovensku bude takmer +35 °C

Počas víkendu bude teplo aj na našom území. V sobotu sa maximálne teploty na našom území dostanú na +27 až +33 °C a ešte teplejšie bude v nedeľu, kedy sa teploty vyšplhajú až k hranici +35 °C.

Práve v nedeľu, na juhovýchode Slovenska až v pondelok, budú teploty na našom území vrcholiť pred blížiacim sa studeným frontom, ktorý prinesie do našej oblasti početné búrky.

Prvé sa pritom môžu objaviť už v nedeľu a budú intenzívnejšie. Viac však o tom prinesieme v priebehu večerných hodín. 

Tešiť sa tak môžete na horúci víkend, ktorý si poriadne užite. Nie je totiž vôbec isté, že nás tento rok takto horúci víkend ešte čaká.

Teploty na Slovensku prekročia hranicu +30 °C
Teploty na Slovensku prekročia hranicu +30 °C
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd