ex-hurikán Eta začína ovplyvňovať počasie. Vietor zosilnie aj u nás

Peter Minárik

Zvyšky hurikánu Eta v podobe tlakovej níže sa dostali až nad Škandináviu a v priebehu dnešného dňa budú mať dominantný vplyv na vývoj počasia v Európe hneď z niekoľkých hľadísk. Zmena čaká aj naše územie.

Hurikán Eta, ktorý sa stal rekordným, keďže takéto meno sa ešte pre hurikán nepoužilo spôsobil najväčšie problémy v Strednej Amerike, kde si vyžiadal niekoľko desiatok obetí. Následne tento hurikán začal putovať cez Kubu k pobrežiu Floridy.

Následne ako post-tropická búrka prešiel cez východné pobrežie USA a začal postupovať cez Atlantik k Európe. Zvyšky tohto hurikánu sa v podobe tlakovej níže dnes dostanú nad Škandináviu a budú ovplyvňovať počasie v Európe.

Tlaková níž, ktorá je pozostatkom hurikánu prinesie do Európy zásadnú zmenu počasia v podobe výrazného prepadu teplôt, ale aj v podobe silného vetra, ktorý začína silnieť hneď v niekoľkých európskych štátoch.

Najveternejšie počasie sa dnes očakáva v Nemecku, kde meteorológovia pred vetrom vydali varovanie až druhého stupňa.

Najsilnejší vietor sa očakáva na pobreží Severného mora, kde nárazy vetra môžu dosahovať rýchlosť 70 až 90 km/h. Vo zvyšných oblastiach Nemecka od 50 do 70 km/h. Tu platí výstraha 1. stupňa.

Silný vietor sa očakáva aj na našom území. Dnes bude fúkať silnejší vietor z južných smerov a to predovšetkým na horách a na severe nášho územia. Fúkať bude vietor s nárazmi do 50 km/h.

Silnejší vietor, ktorý bude následkom ex-hurikánu začne fúkať na našom až počas noci. Vietor zmení smer z južného na severozápadný. U nás by mal dosahovať rýchlosť v nárazoch 40 až 55 km/h.

Pozostatky hurikánu v Európe však nepocítime len na silnejšom vetre, ale predovšetkým na výraznom ochladení. Teploty sa totiž prepadnú o niekoľko stupňov a v noci nás čakajú mrazy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd