Ex-hurikán ovplyvní počasie v Európe už zajtra. Čo prinesie ?

Peter Minárik

Tropická búrka Helene má namierené smerom nad Európu. Počasie v Európe by mala začať ovplyvňovať už v priebehu zajtrajšieho dňa.

Helene sa v priebehu týždňa nad Atlantikom sformovala na hurikán 1. kategórie. Následne zamierila smerom na sever, kde vstúpila nad chladnejšie vody Atlantického oceána. Hurikán tak začal slabnúť.

Aktuálne sa Helen nachádza pri Azorských ostrovoch, kde už má silu tropickej búrky. V priebehu dnešného dňa začne postupovať smerom k severovýchodu a už zajtra dorazí nad oblasť Britských ostrovov.

Pôjde o post-tropickú búrku

Helene však už nebude hurikán, ani tropická búrka. V priebehu dnešných podvečerných hodín by mala degradovať na post-tropický cyklón.

Zaujímavosťou však je, že degradovať mala už v priebehu noci na dnešný deň, no nakoniec jej sila tak rýchlo neslabne. Dokonca je 50% pravdepodobnosť, že pobrežie Írska zasiahne ešte ako tropický cyklón. 

Sila vetra by však postupne mala predsalen slabnúť, no stále bude vietor pomerne silný. Nárazy vetra budú presahovať rýchlosť cez 100 km/h.

Podľa predpovedí by Helene mala zasiahnuť Írsko zajtra popoludní.

V pohotovosti sú už úrady na Britských ostrovoch. Pozostatky hurikánu by tu totiž mali priniesť veľmi silný vietor, ktorého nárazy môžu dosahovať rýchlosť okolo 120 až 140 km/h. 

Vietor môže spôsobiť škody najmä na pobreží Írska a na pobreží Walesu. 

Okrem silného vetra čaká Britské ostrovy aj upršané počasie. Spadnúť môže 30 až 60 mm zrážok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd