Explózia podmorskej sopky má prvé obete. Vlna cunami zabíjala

Veronika Salayová

Sobotňajší výbuch podmorskej sopky Hunga Tonga Hunga Ha'apai sa nezaobišiel bez obetí. K tragédii došlo v dôsledku vysokých vĺn cunami, ktoré spôsobili utopenie dvoch ľudí. 

Neďaleko štátu Tonga v rovnomennom súostroví v sobotu explodovala podmorská sopka Hunga Tonga Hunga Ha'apai. Mohutná podvodná sopka vybuchla v sobotu asi 30 kilometrov juhovýchodne od ostrova Fonuafo'ou.

Varovania pred možným cunami boli vydané pre ostrovy Tonga, ako aj Nový Zéland, Japonsko, Havaj, západné pobrežie USA a Aljašku a Britskú Kolumbiu v Kanade. Celkovo bolo evakuovaných 210 000 ľudí.

Explózia bola ničivá

Erupcia sopky Hunga Tonga Hunga Ha'apai bola mimoriadne silná. Ešte v sobotu večer miestneho času v Nuku'alofe, hlavnom meste Tongy, padal z oblohy popol. Podľa miestnych médií erupcia vyslala oblak popola do výšky 20 kilometrov.

Zdroj: Volcano Discovery
Zdroj: Volcano Discovery

Erupcia následne spôsobila silné vlny cunami, ktoré zasiahli ostrov Tongatapu a vysoké vlny zasiahli aj hlavné mesto ostrova Nuku'alofa. Vlny zaplavili cesty a budovy a zmietli všetko, čo im stálo v ceste.

Vlny boli natoľko silné, že na ostrove pretrhli mnohé elektrické vedenia a ostrovania ostali odrezaní od sveta. Ľudia v panike utekali do vyššie položených oblastí, aby ničivému živlu unikli. Vlny dokonca dosiahli aj kráľovský palác v Nuku'alofa, pričom kráľa stihli včas evakuovať evakuovali kráľa.

Novozélandské úrady, našťastie, nedostali žiadne správy o úmrtiach alebo zraneniach na súostroví Tonga, uviedla v nedeľu na tlačovej konferencii premiérka Jacinda Ardernová.

Obete cunami v Peru

Vysoké vlny cunami však dorazili aj na sever Peru, kde sa dve ženy utopili na pláži v regióne Lambayeque, informoval v nedeľu peruánsky Národný inštitút civilnej obrany.

Peruánska polícia informovala, že policajti z policajnej stanice na pláži Naylamp našli dvoch mŕtvych. Námorníctvo uviedlo, že výstraha pred cunami bola pre krajinu na tichomorskom pobreží vylúčená. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd