Extrémna búrka: 8 cm krúpy padajúce v Košiciach ničili autá

Extrémna búrka: 8 cm krúpy padajúce v Košiciach ničili autá
Peter Minárik

Východoslovenskú metropolu zasiahla mimoriadne silná búrka. Búrka, ktorá sa prehnala Košickým krajom bola supercelárneho charakteru a spôsobovala veľké škody.

Košice majú za sebou mimoriadne silnú búrku, ktorá sa oblasťou prehnala v popoludňajších hodinách. Búrka dosahovala veľmi veľkú silu a priniesla extrémne krupobitie. Najväčšie krúpy dosahovali priemer až 8 cm

Búrka, ktorá sa prehnala Košicami bola tohtoročná najsilnejšia a v histórii by sme len veľmi ťažko hľadali búrku, ktorá na našom území produkovala krúpy s priemerom niekoľkých centimetrov.

Búrky priniesol studený front

Intenzívne búrky sa v oblasti Prešovského kraja začali formovať okolo poludňajších hodín na čele studeného frontu, ktorý dnes postupoval cez naše územie a za ktorým sa do našej oblasti dostane chladnejší vzduch, ktorý prinesie vytúžené ochladenie a zmiernenie horúčav.

Búrky na čele studeného frontu postupovali z Prešovského smerom do Košického kraja, kde dosahovali najsilnejšiu intenzitu.

8 cm krúpy ničili sklá a poškodzovali autá

Intenzívna búrka, ktorá sa prehnala oblasťou Košíc bola supercelárneho charakteru. Búrka prinášala silný nárazový vietor, ktorý v meste Košice a v okolí vyvracal stromy. 

Problémy spôsobovali aj prívalové zrážky, ktoré priniesli desiatky milimetrov zrážok. Voda zaplavila cesty a ulice. Kanalizácie v meste nestíhali odvádzať dažďovú vodu a tá zaplavila niekoľko podzemných priestorov.

Najväčšie škody však spôsobovalo intenzívne krupobitie. Najväčšie krúpy, ktoré v meste padali dosahovali priemer až 8 cm. 

Autá v Košiciach sa schovávali na čerpacích staniciach a pod mostami. Padajúce krúpy, spôsobovali preliačiny na autách a rozbíjali sklá.

Po búrke v Košiciach sú pomerne veľké škody. Jej následky si pozrite v galérii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd