Extrémne búrky zasiahli Česko: Domácnosti bez elektriny a 7 cm krúpy

Veronika Sádovská

Extrémne búrky znova zasiahli Českú republiku. Na viacerých miestach padali krúpy, niekde veľké takmer 10 centimetrov.

Český hydrometeorologický ústav na dnes vydal varovania pred búrkami pre celé územie krajiny a najvyššie stupne pre stred. To sa aj splnilo a dnes s búrkami spadli aj rekordne veľké krúpy.Silné búrky, ktoré sa vytvorili v Stredočeskom kraji okrem búrok priniesli aj prívalové lejaky. Našich susedov tak silné búrky sužujú takmer každý deň.

Na studenom fronte, ktorý aktuálne prechádza Českou republikou vznikajú silné búrky, ktoré na viacerých miestach vyprodukovali krúpy a prinášajú krátkodobé výdatné zrážky - až do 50 mm.

Silné búrky už zasiahli Hradec Králové či Rovensko pod Troskami, kde padali rekordné až 7 cm krúpy. Nie je vylúčenie, že niektoré mohli merať aj 10 centimetov. Takéto veľké kúsky ľadu sú pre našu oblasť nezvyčajné.

foto: Pavel Stuchlík
foto: Pavel Stuchlík

Okrem toho búrky prinášajú aj silný vietor. V nárazoch môžu naši susedia očakávať rýchlosť až 70 km/h.

Búrky zamestnávajú energetikov aj hasičov

Intenzívne búrky už spôsobujú aj výpadok elektriny. K 15. hodine bolo kvôli búrke v Kráľovohradeckom kraji bez prúdu asi 15 500 domácností. Hlásených bolo 8 porúch na staniciach vysokého napätia.

Plné ruky práce majú aj hasiči. Tí stihli od poludnia do 15. hodiny vyjsť už k vyše dvadsiatim udalostiam.

Studený front a vlhkosť

Kľúčové pre vznik týchto búrok sú teplý vzduch a vysoká vlhkosť. Aj u našich susedov bolo po tieto dni mimoriadne horúco, čo sa podpísalo pod vznik niekoľkých extrémne silných búrok.

U nás prvé búrky z tepla už vznikli na západnom a strednom Slovensku. V noci dorazí studený front, kde hlavne na západe hrozia podobne extrémne búrky s krúpami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd