Extrémne sucho v Maďarsku. Začali obmedzovať používanie vody

Veronika Sádovská

Silné sucho v Maďarsko prinútilo prvú obec obmedzovať zdroj vody počas nočných hodín.

Zastupiteľstvo obce Jászberény rozhodlo, že v čase od 6. hodiny do 22. hodiny bude zakázané používať vodu z vodovodu na umývanie áut, čistenie chodníkov či napúšťanie bazénov.

Plán obmedzenia zdrojov vody schválili včera. Je to kvôli extrémnemu suchu, ktoré zasiahlo už niekoľko krajín v Európe.

Obmedzenie teda trvá počas dňa od 6. do 22. hodiny, kedy je dostupná voda z vodovodu. Plán má pomôcť ušetriť pitnú vodu na ďalšie obsobie, kedže jej zásoby sa míňajú a výdatný dážď je v nedohľadne.

Obec Jászberény sa nachádza len pár kilometrov východne od hlavného mesta. Nedostatok vody bol v utorok aj vo vyššie položených uliciach budapeštianskej časti Solymár, k obmedzeniam však zatiaľ nedošlo.

Zdroje vody začali už obmedzovať niektoré obce v Taliansku, túto možnosť pripúšťa už aj Francúzsko.

Na to, aby sa podobný scenár nezopakoval u nás, stačí šetriť pitnou vodou z vodovodu. Nepoužívať ju tam, kde nám postačí aj voda zo studne (pri tých, ktorí studne majú) či zbytočne ňou v bytoch neplytvať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd