Extrémne teploty zabijú 5 miliónov ľudí ročne. „Zabijakom“ sú najmä horúčavy

Veronika Salayová

Dlhodobá štúdia zistila, že na celom svete ročne zomrie viac ako 5 miliónov ľudí na extrémne teplé alebo extrémne studené podmienky, pričom počet úmrtí súvisiacich s veľkými horúčavami je na vzostupe. 

Dvadsaťročná štúdia, do ktorej boli zapojené desiatky vedcov z celého sveta, zistila, že 9,4 % globálnych úmrtí ročne možno pripísať pôsobeniu tepla alebo chladu, čo zodpovedá 74 úmrtiam na 100 000 ľudí, informuje The Guardian.

Vedci analyzovali údaje o úmrtnosti, ktorá súvisí s počasím, zo 750 lokalít v 43 krajinách medzi rokmi 2000 a 2019.

Extrémne počasie zabíja

Odborníci zistili, že priemerná denná teplota v týchto lokalitách sa zvýšila o 0,26 ° za desaťročie. Štúdia, samozrejme, zohľadnila rozdielne optimálne teploty pre ľudí žijúcich v rôznych regiónoch.

Štúdia publikovaná v Lancet Planetary Health prišla s výsledkami, že za toto obdobie zomrelo viac ľudí na chlad ako teplo, avšak počet úmrtí súvisiacich s teplom posledné roky stúpal viac, zatiaľ čo úmrtia spojené s chladom klesali.

Profesor Yuming Guo z univerzity v Monash uviedol, že tento trend bude pokračovať z dôvodu zmeny podnebia a celková úmrtnosť môže ešte výraznejšie stúpať.

„V budúcnosti by sa úmrtnosť na chlad mala naďalej znižovať, ale pretože úmrtnosť na teplo sa bude naďalej zvyšovať, znamená to, že dôjde k bodu zlomu,“ uviedol Guo.

Na horúčavy zomierajú ľudia najmä vo východnej Európe

K celkovému zvýšeniu úmrtnosti v súvislosti s teplotami došlo už aj v Európe. Najviac úmrtí v dôsledku horúčav bolo vo východnej Európe, zatiaľ čo subsaharská Afrika mala najvyššiu úmrtnosť spojenú s nízkymi teplotami.

V extrémne chladných alebo horúcich podmienkach sa zvyšuje riziko srdcového infarktu, zástavy srdca či mozgových príhod.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd