Extrémne zrážky na Orave. Voda zaplavila dediny a mestá

Dominik Cenkner

Situácia s intenzívnymi zrážkami, ktoré v uplynulých hodinách zasiahli Oravu, sa naďalej zhoršuje. Jedna z riek už dosiahla tretí stupeň povodňovej aktivity.

Oravu už niekoľko hodín sužuje mimoriadne nepriaznivé počasie. V oblasti výdatne prší, čo má za následok vzostup vodných hladín.

Situácii nepomohli ani búrky, ktoré sa v nedeľu popoludní regiónom prehnali. Už nielen Trstená, ale aj ďalšie obce hlásia záplavy, ide napr. o obec Oravice.

Potok Oravica už o 17:45 hodine dosiahol tretí stupeň povodňovej aktivity. Okrem toho stúpa aj hladina Studeného potoka.

Obidve rieky tečú zo Západných Tatier. Práve tam intenzívne a výdatne prší.

Na Orave spadlo extrémne množstvo zrážok

Na severozápade Slovenska prší už niekoľko hodín prakticky nepretržite. Tomu zodpovedajú aj zrážkové úhrny.

Najviac zrážok namerala stanica v Trstenej, kde do 18:00 h popoludní spadlo za 24. hodín až 102 mm zrážok. Aj ďalšie stanice udávajú vysoké úhrny.

Ide napr. o Tvrdošín (94,8 mm), Lokca (73,9 mm) či spomínané Oravice kde spadlo 61,6 mm zrážok. V oblasti má pritom aj naďalej pršať.

Aj preto pre Oravu platí hydrologická výstraha 3. stupňa. Situáciu budeme aj naďalej sledovať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd