FOTO: Do bieleho rána sa zobudila veľká časť Slovenska. Sneženia sa dočkal aj západ

Veronika Salayová

Včerajší deň a uplynulá noc priniesli na naše územie ďalšiu vlnu sneženia, a dokonca nasnežilo aj v takých oblastiach, kde doteraz ešte nesnežilo. Do bieleho rána sa konečne zobudili aj na západnom Slovensku.

Slovensko počas tohto týždňa zasiahlo už niekoľko vĺn sneženia, ktoré priniesli sneh predovšetkým do severného a stredného Slovenska. Najviac snehu napadlo na horách, a to vo Vysokých s Nízkych Tatrách, v Kremnických či Štiavnických vrchoch.

Tento týždeň spadlo najviac snehu od začiatku zimy, v dôsledku čoho výrazne stúplo aj lavínové nebezpečenstvo. V Nízkych Tatrách počas včerajšieho dňa stúplo riziko lavín na 4. stupeň, dnes sa znížilo na 3. stupeň. z 5- dielnej medzinárodnej stupnice, čo predstavuje mierne lavínové nebezpečenstvo.

Na horách je v týchto dňoch snehu naozaj požehnane, no južné a západné okresy sa snehu nedočkali. Počas večera a noci sa však situácia zmenila, keďže výrazné zrážkové pole prinieslo sneženie aj do týchto oblastí, kde sa konečne dočkali snehovej pokrývky. 

Najkomplikovanejšia situácia počas noci bola na strednom a východnom Slovensku, kde okrem hustého sneženia fúkal aj silnejší vietor. Ten spôsoboval problémy nielen na cestách, ale aj v dodávkach elektrickej energie. Bez prúdu bolo približne 4000 domácností, najmä na strednom Slovensku. Niektoré lokality sa odstránenia porúch dočkajú až v priebehu budúceho týždňa. 

Obmedzenia na cestách

Čo sa týka problémov na cestách, je ich niekoľko. Dnes ráno je neprejazdných niekoľko ciest, ako informuje Slovenská správa ciest. Cesta II/533 Gemerská Poloma − Súľová, horský priechod Súľová až po Hnilec sú uzavreté z dôvodu padajúcich stromov, a to pre všetky motorové vozidlá v oboch smeroch.

Horský priechod Donovaly − cesta I/59, HP Príslop I/78 a HP Vernár − cesta I/66 sú uzavreté pre nákladnú dopravu nad 10 m dĺžky. V úsekoch je nebezpečenstvo padania stromov a tvorba snehových jazykov. Horský priechod Dobšiná na ceste I/67 a úsek cesty I/67 odb. Dedinky − Ostrá Skala je uzatvorený pre motorové vozidlá nad 3,5 t.

Pozor si treba dať v smere Banská Štiavnica − Vyhne, pretože v úseku padajú stromy. Obmedzenia platia aj v úsekoch: Dedinky − Ostrá Skala, ktoré sú uzavreté pre vozidlá nad 3,5 t, Červená Skala − Muráň − Tisovec uzavreté pre vozidlá nad 10 m a vo Vernáre platí zákaz pre vozidlá nad 10 m.

Dnes sa na niekoľko hodín situácia upokojí a vo večerných hodinách nás čaká ďalšia vlna sneženia. Ak chcete byť o všetkom informovaní, sledujte ONLINE prenos, kde získate aktuálne informácie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd