FOTO: Hrádza, ktorá sa pretrhla a zabíjala mala chrániť. Pozrite si zničenú obec

Peter Minárik

Slovensko dnes zasiahli intenzívne zrážky, ktoré na viacerých miestach spôsobujú problémy. Avšak skutočne vážne problémy dnes spôsobilo roztrhnutie hrádze v jednej obci v blízkosti Žarnovice.

Predpovede počasia naznačovali, že začiatok týždňa prinesie na naše územie veľmi nepriaznivé počasie v podobe výdatných zrážok. Predpovede však nie celkom vyšli, nakoľko zrážok spadlo nakoniec v niektorých oblastiach viac ako sa očakávalo.

Voda dnes dvíhala vodné toky až na úroveň povodňových stupňov a spôsobovala problémy. Skutočne vážne problémy však narobila prívalová povodeň, ktorá sa prehnala obcou Rudno nad Hronom.

Povodeň má veľké škody a jednu obeť

V tejto oblasti spadlo podľa zrážkomerných dát cez 40 mm zrážok za 24 hodín, čo samo o sebe nie je veľa, no katastrofu spôsobila hrádza, ktorá mala pomáhať.

Pre intenzívny dážď sa roztrhla miestna hrádza, ktorá sa nachádza nad obcou. Voda, ktorú hrádza držala sa tak začala valiť dole do dediny.

Silná prívalová povodeň strhávala a brala so sebou všetko čo jej prišlo do cesty. Zničila niekoľko áut, zaplavila mnoho domov, no tá najväčšia škoda je na ľudskom živote, ktorú si prívalová povodeň vyžiadala.

Hrádza sa už v minulosti pretrhla

Táto hrádza nad dedinou má pomerne dlhú históriu. Pôvodne bola vybudovaná ešte v roku 1789. Išlo o tajch na pohon banských zariadení.

Hrádza už raz napáchala škody a to v roku 1926, kedy sa taktiež roztrhla a v obci spôsobila veľké materiálne škody.

Hrádza bola v roku 2012 opravená. Bola 42 metrov dlhá a vysoká 6 metrov. Objem vody v nádrži dosahoval až 29 680 m3 a hrádza sa stala súčasťou protipovodňového systému. Namiesto toho, aby chránila, však dnes zabíjala.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd