FOTO: Ian už nie je hurikán. Aj v Severnej a Južnej Karolíne však spôsobil množstvo škôd

Dominik Cenkner

V uplynulých hodinách a dňoch sme sledovali postup hurikánu Ian. Ten najskôr v plnej sile zasiahol Floridu. Následne zmenil predpovedané smerovanie a namieril si to rovno na Južnú i Severnú Karolínu. Nad morom síce nabral na sile, ale krátko na to, ako dosiahol na pobrežie, zoslabol na tlakovú níž.

Hurikán Ian, ktorý v piatok zasiahol Južnú Karolínu, zaplavil pobrežie búrkovou vlnou a tlačil sa do vnútrozemia so silnými zrážkami, prudkým vetrom a hrozbou prívalových povodní. Mnohých obyvateľov Južnej Karolíny, ktorí boli znepokojení ničivými scénami na Floride, zasiahol Ian s menšou silou, ako sa niektorí obávali.

V Južnej Karolíne jeho vietor dosahoval rýchlosť cez 136 kilometrov za hodinu, čo je podstatne menej ako rýchlosť 241 km/h, s ktorou v stredu dorazil na juhozápad Floridy. Búrka však bola stále dostatočne silná na to, aby spôsobila škody a narušila chod krajiny, keď sa prehnala severozápadne od Južnej Karolíny až do Severnej Karolíny.

Pozdĺž Grand Strand, úseku plážových obcí na pobreží, museli ľudí vyťahovať zo zaplavených áut, budovy obklopila voda a móla boli strhnuté do oceánu. V Myrtle Beach vlna zaplavila celé pobrežie.

„Videla som, ako sa vlny a voda dvíhajú,“ povedala Brenda Bethune, starostka Myrtle Beach, o výhľade zo svojho domu oproti pláži. „Bolo to veľmi intenzívne.“ V mnohých pobrežných obciach úrady evakuáciu nenariadili, takže obyvatelia sa buď schovali, alebo odišli sami.

Vietor vyvrátil množstvo stromov, zdroj: Jonathan Drake
Vietor vyvrátil množstvo stromov, zdroj: Jonathan Drake

Ian na pobrežie dorazil ako hurikán 1. kategórie

Krátko na to však začal výrazne slabnúť. Napriek tomu hrozba pretrvávala, keďže meteorológovia varovali, že búrka môže spôsobiť záplavy vo vnútrozemí a má vietor s intenzitou tropickej búrky.

„Na väčšine územia nášho štátu očakávame prívalový dážď a pretrvávajúci silný vietor,“ uviedol v piatok popoludní tamojšieho času na brífingu guvernér Severnej Karolíny Roy Cooper. Dodal, že v jeho štáte je bez elektriny takmer 30 000 odberateľov. Oveľa viac, cez 100 000 zákazníkov, prišlo o elektrinu v Južnej Karolíne.

Ian dosiahol pevninu okolo 20. hodiny SELČ v okrese Georgetown medzi mestami Charleston a Myrtle Beach. Podľa meteorológov búrková vlna dosahovala cez 2 metre.