FOTO: Na Sibíri zúria nekontrolovateľné požiare. Tie uvoľňujú metán z permafrostu

Veronika Salayová

Nekontrolovateľné požiare pustošia najmä Jakutsko – najväčšiu republiku na Sibíri a v Rusku vôbec. Na obrovskom území horí viac ako 300 požiarov.

V súčasnosti v Rusku horí viac ako 550 požiarov a viac ako polovica z nich v Jakutsku na Sibíri. Požiare v Jakutsku pokrývajú spolu až 12 140 km2.

Ruskí hasiči však hasia menej ako polovicu z tohto počtu, teda iba tie požiare, ktoré horia v blízkosti obytných častí. Zvyšok horí nekontrolovateľne.

Odborníci tvrdia, že požiare v Jakutsku sú celkovo menej ničivé ako pred rokom, sú však bližšie k zaľudneným oblastiam.

Za ničivými požiarmi sú hlavne vysoké letné teploty. Podľa petrohradského Hlavného geofyzikálneho observatória bola priemerná teplota za mesiac jún o 3 °C vyššia ako dlhodobý normál.

Rusko a obzvlášť Sibír sa veľmi rýchlo otepľuje

Navyše Rusko sa otepľuje 2,5-krát rýchlejšie ako zvyšok planéty, čo predstavuje osobitné nebezpečenstvo najmä pre Sibír.

Skleníkové plyny vrátane metánu, ktoré sú zamrznuté v permafroste, totiž postupne unikajú v dôsledku horúčav a požiarov.

Ide o začarovaný kruh pretože uvoľnený metán prispieva k ďalšiemu otepľovaniu, čiže čím viac metánu sa v dôsledku otepľovania uvoľní, tým viac sa oteplí.

Teplota permafrostu je v súčasnosti na historickom maxime.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd