FOTO: Na Záhorí dnes pozorovali takúto krásnu oblačnosť. Viete o čo ide?

Dominik Cenkner

Dnešné počasie sa nesie v znamení intenzívnych zrážok, búrok, ale aj takejto, už na pohľad, veľmi peknej oblačnosti. Ide o špecifickú oblačnosť, o ktorej vám tento článok prezradí viac.

Počasie na Slovensku už od nočných hodín ovplyvňuje frontálny systém, ktorý k nám okrem výraznejších zrážok priniesol aj búrky. A to najmä na juhozápade krajiny.

A zatiaľ čo juhozápad krajiny sa mohol tešiť z vôbec prvých tohtoročných jarných búrok, Záhorie pozorovalo špecifický druh oblačnosti.

Dialo sa tak v okolí Senice, Pezinka či Malaciek. Čo sa nad hlavami tamojších obyvateľov ukázalo? Krásne zábery nájdete v závere článku v priloženej fotogalérii.

Oblak druhu mammatus

Oblaky typu mammatus vznikajú väčšinou po búrke. A to pod nákovkou búrkového mraku typu Cumulonimbu.

Vtedy totiž slabnú výstupné pohyby, ktoré sa v búrkovom oblaku nachádzajú. Slabšie výstupné pohyby tak neudržia oblak kompaktný a preto sa kusy začnú prepadávať dole.

Pomenovanie mammaty je odvodené od latinského slova mamma - vemeno. Tento oblak sa javí obzvlášť dramatickým, keď je zboku ožiarený slnečným svetlom, čo sa najčastejšie deje pri východe, resp. západe, slnka.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd