Noc bola mimoriadne rušná. Silné búrky pokračujú aj ráno

Veronika Salayová

Uplynulá noc bola na Slovensku mimoriadne búrlivá a nechýbali ani nebezpečné sprievodné javy ako krupobitie či silný vietor, ktorý vyvracal stromy. 

Včerajší deň, rovnako ako noc sprevádzali silné búrky, ktoré neutíchli ani dnes ráno. Nočné búrky však napáchali aj nemálo škôd, a to najmä v severozápadnej časti Slovenska.

V Žilinskom kraji sa v noci prehnala veterná smršť a na Liptove bow echo. Vietor vyvracal stromy, čim obmedzil cestnú aj železničnú dopravu. 

V Martine viacero stromov popadalo na zaparkované autá a motoristi hlásili popadané stromy vo viacerých cestných úsekoch. Polámané stromy sa nachádzali aj na železničných tratiach, čo viedlo k meškaniu alebo zrušeniu niekoľkých nočných spojov. 

Stromy na cestách a tratiach

Vlaky meškajú alebo nejazdia aj v týchto chvíľach. ZSSK dnes ráno informuje o prerušenom spoji na trati Liptovský Mikuláš - Žilina. Niektoré spoje meškajú už stovky minút.

Nočné búrky sa vyzúrili aj na Gemeri, kde silný vietor taktiež vyvrátil niekoľko stromov a skomplikovala železničnú dopravu. Aktuálne v okolí Kokavy nad Rimavicou taktiež nepremávajú vlaky pre popadané stromy na tratiach. 

Búrkam však neodzvonilo ani dnes ráno a na mnohých miestach je veľmi búrlivo. Búrky vyčíňajú v okolí Tatier, kde opäť fúka aj veľmi silný vietor, búrky sa vyskytujú aj v Košickom kraji a v širšom okolí Veľkého Krtíša. 

Výdatný nočný lejak 

Okrem búrok aj výdatne prší, hlavne na strednom a východnom Slovensku. V Terchovej počas noci spadlo 52,2 mm zrážok a v Novej Bystrici 48,3 mm. Úhrny nad 30 mm spadli aj v okrese Liptovský Mikuláš.

Búrky priniesli aj slušnú bleskovú aktivitu. Včera udrelo 9310 bleskov a dnes od polnoci udrelo zatiaľ 2680 bleskov. 

Búrlivo bude aj počas nasledujúcich hodín. Búrky a zrážky sledujte prostredníctvom nášho iRadaru. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd