FOTO: Počasie v posledných dňoch prialo výhľadom. Pozrite si výber najkrajších záberov

Dominik Cenkner

V posledných dňoch na Slovensku, ale aj v okolitých štátoch prevládalo stabilné jesenné počasie. Krásne bolo aj na horách, ktoré v rámci odmeny za ich návštevu ponúkali skutočne krásne výhľady.

Dohľadnosť úzko súvisí so schopnosťou vzduchu prepúšťať viditeľné žiarenie. Na to, aby sa podarilo zachytiť fotografie s dobrou dohľadnosťou, musia byť splnené viaceré podmienky. 

Dobrá viditeľnosť na veľké vzdialenosti je podmienená najmä fyzikálnymi charakteristikami ovzdušia, závisí od množstva vody, prachu, dymu, ale napríklad aj od mikroorganizmov v ovzduší medzi pozorovateľom a objektom v diaľke.

Práve posledné dni, kedy prevládalo stabilné jesenné počasie, priali výhľadom. Návštevníci vyššie položených miest si tak mohli vychutnať pohľad na niekedy aj cez stovku kilometrov vzdialené miesta.

Zo Sninského kameňa zachytil Tatry

Reč je o pánovi Milanovi Bališinovi, ktorý sa fotografovaniu a diaľkovému pozorovaniu krajiny prevažne z vrcholov venuje už niekoľko rokov. Jeho úlovky potom tešia fanúšikov jeho vlastnej stránky - Zaujímavé foto pohľady.

V uplynulých dňoch zo Sninského kameňa zachytil aj Tatry. Tie sú pritom vzdialené približne 140 km vzdušnou čiarou.

Pre informáciu, Sninský kameň je vrch v sopečnom pohorí Vihorlatské vrchy v okrese Humenné. S výškou 1 006 metrov nad morom ide o najnižšiu vihorlatskú tisícovkou z piatich.

V diaľke vzdialené Tatry zo Sninského kameňa, zdroj: Milan Bališin
V diaľke vzdialené Tatry zo Sninského kameňa, zdroj: Milan Bališin

Krásne výhľady ponúkli aj okolité krajiny

Len v stredu sme vás informovali o výhľadoch z pohoria Šumava, ktoré sa rozprestiera na hraniciach Rakúska, Nemecka a Česka. Z Třístoličníka bolo vidieť Alpy vzdialené približne 150 km od miesta pozorovania.

Z vrcholu Pancíř bolo vidieť najvyššiu horu Rakúska Grossglockner, ktorá je od nej vzdialená 236 km. Tento výhľad bol navyše sprevádzaný fatamorgánou.

Podobné výhľady zachytili návštevníci Šumavy aj v ďalších dňoch. Všetky fotografie nájdete v závere článku.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Oblačno
20 °C / 3 °C
Hermína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd