FOTO: Pozrite si úchvatné zábery sopky chrliacej lávu na Islande

Dominik Cenkner

V piatok večer došlo na islandskom polostrove Reykjaness ku erupcii sopky na hore Fagradalsfjall. Okolie najskôr bolo neprístupné pre verejnosť, ale to sa zmenilo v sobotu dopoludnia. Aj vďaka tomu si tak môžeme vychutnať nádherné zábery na toto prírodné divadlo.

Od soboty sa totiž k okoliu sopky hrnú tisíce ľudí, ktorí chcú toto predstavenie vidieť na vlastné oči. Sopka totiž vybuchla neďaleko hlavného mesta Reykjavík.

K erupcii došlo v piatok 19. marca v čase okolo 21:45 h. Magma začala vytekať na povrch v oblasti pohoria Fagradalsfjall.

Láva vyteká z trhliny, asi 500 metrov dlhej, smerom na juho-juhozápad a doposiaľ neohrozila obyvateľov Islandu.

„Je to absolútne dychberúce,“ uviedol pre agentúru AFP 21-ročný inžinier  Ulvar Kari Johannnsson. Aj ten chcel na vlastné oči vidieť, čo sa v okolí sopky deje.

„Strašne tu smrdí, ale prekvapila ma tá oranžová farba. Je oveľa hlbšia a sýtejšia než by človek čakal,“ snažil sa priblížiť svoje pocity Johannsson.

Pred erupciou bola séria desaťtisícov zemetrasení

Island sa pred erupciou stal veľmi nestabilným miestom. Približne od 24. februára sa tam vyskytovali početné zemetrasenia, na základe ktorých, vedci predpokladali, že by sopka mohla vybuchnúť.

Okrem stupňujúcejších sa zemetrasení vedci pozorovali aj zvýšenú aktivitu magmy. Aj tá naznačovala, že k výbuchu spomínanej sopky skôr či neskôr dôjde.

Island patrí k seizmicky najaktívnejším oblastiam na našej planéte. V oblasti totiž dochádza k styku euroázijskej a severoamerickej tektonickej dosky. Tieto dve tektonické dosky sa vzďaľujú od seba a akoby trhali ostrov na dve polovice. Oblasť je špecifická aj tým, že je to jediné miesto na svete kde môžete vidieť tieto dve tektonické platne a súčasne stredoatlantický chrbát nad zemou. Viac si o tom môžete prečítať v pomerne rozsiahlom článku, ktorý sme vám k tejto téme pred pár dňami priniesli.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd