FOTO: Špeciálny prírodný úkaz. V USA sa objavil zelený búrkový mrak

Veronika Salayová

V USA mnohí pozorovali veľmi špeciálny prírodný úkaz − obloha pred búrkou zmenila farbu na zelenú. 

Búrka, ktorá sa prehnala v utorok večer v Sioux Falls v Južnej Dakote, nebola obyčajná a mnohí takúto búrku ešte nevideli. Ide o špecifický prírodný úkaz, ktorý sa neobjavuje veľmi často. 

Obloha sa totiž pred búrkou zazelenala a na oblohu sa tak naskytol veľmi nezvyčajný, až desivý pohľad ako z nejakého katastrofického alebo sci-fi filmu. 

Američania nemohli uveriť svojim vlastným očiam a tento jav húfne fotili. Na internete sa tak objavilo množstvo fotografií zvláštnej zelenej oblohy.

Obloha mala zelenú až neonóvú farbu. Chceme upozorniť, že snímky neprešli žiadnou úpravou alebo filtrami a sú autentické. 

Ako je to možné?

Kvôli slnečnému žiareniu, ktoré sa láme na kvapkách vody vo vnútri a pod mrakmi, je zvyčajne charakteristické modré alebo tmavomodré svetlo.

Keď je však Slnko nízko, svetlo sa zmení na oranžové a červené, čo sa stretáva s modrým svetlom búrok zúriacich pri západe slnka, a modro-červená kombinácia tak vytvára špeciálne zelené svetlo.

Tento jav sa vyskytuje najčastejšie vo vysokých, vyvinutých búrkových oblakoch, ktoré sú často sprevádzané silným krupobitím a tornádami. 

Najmä v USA je preto zaužívaným mýtom, že zelená búrka zaručene prinesie tornádo či ničivé krupobitie. V skutočnosti zelená búrka nemá väčšiu šancu na spomínané ničivé javy ako tradičná modrá.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd