FOTO: V Jasnej sa pokúšajú uložiť sneh na budúcu sezónu

Chopok Peter Minárik

Príchod leta je tu v plnom prúde. V Jasnej v Nízkych Tatrách sa pokúšajú uchovať sneh až do budúcej zimnej sezóny.

Aprílové počasie pomerne prekvapilo. Teplé, južné prúdenie k nám prinieslo extrémne vysoké teploty. Apríl už takmer s istotou skončí v Európe teplotne nadpriemerný a to rekordne. 

Ešte na začiatku apríla to vyzeralo tak, že lyžovať sa bude až do mája. Počasie však prevádzkovateľom lyžiarskych stredísk skrížilo plány. Sneh sa začal pri vysokých teplotách a slnečnom počasí veľmi rýchlo topiť a na zjazdovkách sa vytvorila nesúvislá vrstva snehu a to aj v našich najnavštevovanejších lyžiarskych strediskách vo Vysokých a v Nízkych Tatrách.

Najmä z bezpečnostných dôvodov sa tak rozhodli minulý štvrtok ukončiť lyžiarsku sezónu.

Na zjazdovkách však zostalo stále veľa snehu, a tak v Jasnej prišli s nápadom, že sa pokúsia sneh uchovať do budúcoročnej zimnej sezóny.

V Jasnej sa rozhodli ratrákmi posťahovať sneh zo zjazdoviek na miesto, ktoré je prevažne v tieni. 

Túto vrstvu snehu nainjektujú a zakryjú špeciálnou fóliou, vďaka ktorej by mohol sneh prežiť až do budúcoročnej lyžiarskej sezóny.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd