FOTO: Západným Slovenskom preletel mimoriadne jasný bolid

Dominik Cenkner

Ešte v utorok večer sa na sociálnych sieťach začali objavovať príspevky o tom, že oblohu nad západným Slovenskom nakrátko rozžiaril jasný predmet. Až po pár dňoch vieme, o čo vlastne išlo.

Ako informuje Astronomický ústav Akadémie vied Českej republiky, v utorok 7. decembra krátko pred pol siedmou večer preletel pozdĺž južnej polovice česko-slovenskej hranice, na slovenskej strane, mimoriadne jasný meteor - bolid.

Jeho jas bol tak vysoký, že osvietil krajinu nielen na hraniciach Česka a Slovenska, ale pozorovali ho aj na juhu Moravy, juhozápade Slovenska, severovýchode Rakúska či severozápade Maďarska.

Zachytený bol aj prístrojmi Európskej bolidovej siete. Vďaka tomu máme o tomto úkaze pomerne podrobné informácie.

Podrobnejšie informácie

Medziplanetárne teleso, tzv. meteoroid, vstúpilo do zemskej atmosféry pod relatívne malým uhlom, v utorok 7. decembra o 18:29 SEČ. Podľa prepočtov malo hmotnosť 25 kg a priemer necelých 30 cm.

Počiatočný bod sa nachádzal vo výške 92 km nad zemou neďaleko Dubnice nad Váhom. V tom čase sa teleso pohybovalo rýchlosťou 21,5 km/s. Bolid letel smerom na juhozápad.

Premietnutie svetelnej dráhy bolidu v atmosfére na zemský povrch, zdroj: Astronomický ústav AV ČR
Premietnutie svetelnej dráhy bolidu v atmosfére na zemský povrch, zdroj: Astronomický ústav AV ČR

Jeho jasnosť narastala a približne na 2 sekundy dosahovala jasnosť Mesiaca počas splnu. Celá svetelná dráha merala 115 km a bolid ju preletel za 5,6 sekúnd.

Bolid zhasol vo výške 35,4 km, kedy dosahoval rýchlosť necelých 5 km/h. V tom čase sa nachádzal neďaleko Malaciek.

Pri takýchto udalostiach nadšenci týchto javov vyrážajú do pátrania po možných úlomkoch. Lenže podľa odborníkov sa počas preletu atmosférou prakticky celá pôvodná hmota spotrebovala, a teda podľa všetkého žiadny významný úlomok na zem nedopadol.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 6 °C
Monika
Zajtra
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd