Francúzsko sužujú povodne. Spadlo 500 mm zrážok za 7 hodín

Veronika Sádovská

Masívne povodne trápia po Grécku už aj Francúzsko. Extrémne zrážky spôsobili vyliatie niekoľkých riek.

V strednej časti južného Francúzska dnes extrémne výdatne prší. V priebehu 7 hodín spadlo vyše 500 mm zrážok. Také silné zrážky spôsobili lokálne vyliatie niekoľkých tokov. Aktuálne najvyšší úhrn zrážok namerali vo Valleraugue až 688 mm, 346 mm pri Vigane a 339 mm v Moissac-Vallée-Française.

Rieka mala ráno vodný stav len 15 cm, pretože doteraz tam vládlo skôr suché počasie. Po prívalovej vlne sa postupne začala dvíhať hladina na 6 a nakoniec po dvoch hodinách stúpla na 9 metrov.

V tomto období sa na juhu Francúzska síce vyskytujú silnejšie dažde, ktoré sú posilňované stacionárnymi búrkami, avšak takýto vysoký úhrn je nezvyčajný. Len pre porovnanie vo Viedni spadne za celý rok 660 mm zrážok.

Intenzívne dažde spôsobili bleskové povodne, ktorým napomohol aj členitý terén. Preto sa niektoré rieky vyliali aj mimo miest s búrkami, napríklad v spomínanej Anduze.

Silné lejaky pokračujú celý deň a nemali by utíchať ani v noci. Počasie sa zlepší až počas zajtrajška.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd