Geomagnetická búrka mieri k nám a zasiahne nás už dnes. Polárna žiara bude viditeľná v noci

Peter Minárik

Dnes nás čaká výnimočné vesmírne divadlo. Z nášho územia budete môcť pozorovať polárnu žiaru. Môže za to pomerne silnejšia geomagnetická búrka, ku ktorej dôjde na našej planéte v priebehu dnešného dňa.

Našu planétu v priebehu dnešného dňa zasiahne geomagnetická búrka o sile G3, ktorá môže priniesť problémy v kozmonautike a pri niektorých typoch družíc, no priamo na Zemi bude možné pozorovať polárnu žiaru a to dokonca aj z Európy.

Polárna žiara sa celkom iste vyskytne v Škandinávii, na Britských ostrovoch, v Dánsku, na severe Nemecka, na severe Poľska, či na Pobaltí. Predpoveď konkrétneho Kp indexu, ktorý vyjadruje v ktorých zemepisných šírkach sa môže objaviť polárna žiara je však obtiažny a najistejšia predpoveď je len pár desiatok minút vopred.

Geomagnetická búrka dosiahla silu G3

Intenzita geomagnetických búrok sa určuje na 5-dielnej stupnici, pričom aktuálna správa Centra predpovede vesmírneho počasia (NOAA) aktuálnu geomagnetickú búrku, ktorú spôsobila slnečná erupcia ešte vo štvrtok večer označila ako silnú so silou G3.

NOAA vydala varovanie pred geomagnetickou búrkou, ktoré je v platnosti od dnešného do zajtrajšieho dňa po významnej slnečnej erupcii a výrone koronálnej hmoty zo Slnka, ku ktorému došlo 28. októbra okolo 17:35 nášho času. Analýza ukázala, že koronálna hmota opustila Slnko rýchlosťou 973 km/s a podľa predpovedí dorazí na Zem dnes, pričom účinky budú pravdepodobne pokračovať do zajtrajšieho dňa.

Geomagnetická búrka touto silou môže spôsobiť to, že bude potrebné vykonať korekcie na napájacích sústavách, na satelitoch na nízkej obežnej dráhe Zeme sa môže zvýšiť odpor a môžu byť potrebné korekcie pre problémy s orientáciou.

Čo však môžu ľudia pozorovať sú poruchy satelitnej navigácie a problémy s nízkofrekvenčnou rádiovou sieťou. Geomagnetická búrka však vyvolá aj polárnu žiaru, ktorá môže byť pozorovateľná aj v južnejších zemepisných šírkach.

Polárnu žiaru bude možné pozorovať aj z našej oblasti

Dnešný deň tak prinesie vhodné podmienky pre pozorovanie polárnej žiary. Najideálnejšie podmienky budú panovať po západe Slnka a ak sa nachádzate v mestách a v obciach, tak polárnu žiaru určite neuvidíte.

Najvyššia pravdepodobnosť pozorovania polárnej žiary bude zo severného Slovenska a z vyššie položených oblastí. Kto sa tak vydá na nočnú turistiku do Tatier, či do oblasti Malej alebo Veľkej Fatry, tak nízko nad severným obzorom bude mať najvyššiu pravdepodobnosť toho, že uvidí polárnu žiaru.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd