Globálne otepľovanie v praxi: Na konci decembra bolo na Aljaške +19 °C

Veronika Salayová

Cez víkend namerali na Aljaške teplotu takmer +20 °C, čo je najvyšší decembrový údaj pre tento americký štát. Odborníci hovoria o globálnom otepľovaní v praxi. 

Aljaška čelí veľmi teplému počasiu počas decembra. Tento rok sú teploty v decembri na Aljaške skôr jarné než zimné.

Tento rok bola teplota na Aljaške v decembri najmenej 8 dní nad hodnotou +10 °C, uviedol Rick Thoman, výskumník z aljašského centra pre monitorovanie klímy ACCAP.

Teplo a vlhko

Cez víkend dokonca teplota na Aljaške vystúpila na rekordne vysokú hodnotu. V nedeľu 26. decembra ukazovali teplomery na ostrove Kodiak teplotu +19,4 °C, čo je najvyšší údaj v decembri pre štát USA.

Odborník vysvetlil, že posledný mesiac v roku býva v strednej Aljaške suchý, pretože v mrazivom vzduchu je málo vlhkosti.

V posledných dňoch však zasiahli Aljašku silné dažde, čo je dosť nezvyčajné, pretože v tomto ročnom období prevažne vždy sneží.

Dôsledok zmeny klímy

Za posledných 20 rokov zažila Aljaška vyššie teploty aj zrážky uprostred zimy, čo je dôkazom klimatických zmien, povedal výskumník  Rick Thoman.

„Presne toto sme očakávali v otepľujúcom sa svete,“ dodal a doplnil, že obdobia tepla a vlhka sa budú vyskytovať čoraz častejšie.

Ako upozornila agentúra Reuters, podobné počasie sa vyskytuje aj v iných častiach sveta na ďalekom severe.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd