Golfský prúd je najpomalší za tisíc rokov. Čo to znamená pre počasie a klímu na svete?

Dominik Cenkner

Systém Golfského prúdu, ktorý ovplyvňuje klímu a počasie na planéte, spomalil na najnižšiu rýchlosť za posledné tisícročie. Až vo dvoch nových štúdiách k tomuto záveru dospeli vedci, ktorí upozorňujú na znepokojivé dôsledky, ktoré to môže so sebou priniesť.

Podľa ich merania oceánsky prúd, ktorý prináša teplú vodu k Európe, zoslabol vplyvom globálneho otepľovania viac, než sa predpokladalo. Môže to mať neblahé následky nielen pre Európu, ale aj svet ako taký.

V odbornom časopise Nature Geoscience odborníci zverejnili štúdiu založenú na meraní teplôt a pohybu sedimentov. Z nej vyplýva, že tzv. Atlantická južná cirkulácia (AMOC) výrazne spomalila. „Veľmi pravdepodobne je to spôsobené emisiami skleníkových plynov, pretože pre spomalenie iné presvedčivé vysvetlenie neexistuje,“ uviedol Stefan Rahmstorf, jeden z autorov štúdie. „Presne toto nám klimatické modely predpovedali už desiatky rokov.“

Golfský prúd je oceánske prúdenie, ktoré unáša teplú vodu z trópov pozdĺž východného pobrežia severoamerického kontinentu. Prúd, ktorým tečie stokrát viac vody ako korytom Amazonky, sa cestou postupne ochladzuje a v oblasti Grónska klesá ku dnu a chladnú vodu unáša južným smerom do Atlantického oceánu.

Vplyv na počasie

Podľa Rahmstorfa, prúd len za posledné storočie spomalil o 15 %, čím citeľne ovplyvňuje vzorce počasia. Napr. v južnej Európe sú kvôli tomu častejšie vlny extrémnych horúčav. Atlantické prúdenie je však komplexný fenomén.

Okrem prúdenia teplej vody k Európe hrá svoju úlohu aj v tom, že Spojené kráľovstvo má mierne zimy. Taktiež však napr. ovplyvňuje aj tvorbu búrok.

Práve preto považuje Rahmstorf zistenia za znepokojivé. „Pokiaľ to tak bude naďalej pokračovať, môžeme sa už čoskoro priblížiť k bodu zvratu, kedy sa celé prúdenie úplne naruší.“

Čo je príčinou spomalenia?

Jedným z dôvodov, prečo atlantický systém prúdenia spomaľuje, môže byť aj roztápanie ľadu v Grónsku, kedy sa do oceánu dostáva množstvo chladnej a sladkej vody. Tá následne ovplyvní proces tzv. zanorenia prúdu ku dnu.

Svoju rolu v tomto zohráva aj väčšie množstvo zrážok v Severnej Amerike, kde sa taktiež do oceánu dostáva väčšie množstvo sladkej vody. Ale spomenúť treba aj stúpajúcu teplotu oceánu, ktorá znižuje rozdiel teplôt vody medzi trópami a pólom.

K tejto téme sa vyjadril aj britský oceánograf Andrew Maijers, ktorý sa na štúdii síce nepodieľal, ale má za to, že výsledky poukazujú na jednu vec. „Spomalenie nie je prirodzenou zmenou, ale výsledkom ľudského vplyvu.

Na druhej strane iná skupina vedcov zas upozorňuje na to, že ohľadom toho ako Golfský prúd ovplyvňuje počasie v Európe stále panuje veľká neistota. Podľa nich ide o zaujímavú štúdiu, ktorá však vyžaduje ďalšie skúmanie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd