Grécko čaká vlna extrémnych horúčav. Teplota môže atakovať +44 °C

Veronika Salayová

Grécko sa pripravuje na vlnu extrémnych horúčav, ktoré majú v krajine zotrvať takmer dva týždne. Veľmi teplé budú aj noci, čiže Grécko čakajú teplotne náročné dni. 

Teploty v Grécku sa v týchto dňoch vyšplhajú na hranicu +44 °C. Takéto vysoké teploty by mali podľa prognóz zotrvať až do 8. augusta, pričom ide o mimoriadne dlhé obdobie. 

Nielen dni budú mimoriadne horúce, ale aj noci. Teploty na mnohých miestach neklesnú pod hranicu +30 °C.

Takéto teplotne extrémne dni a noci môžu spôsobiť veľa kolapsov, a dokonca aj smrť. Pozor by si mali dávať najmä starší ľudia.

Ideálne podmienky pre lesné požiare

Ďalším problémov v dôsledku vlny horúčav je riziko lesných požiarov. V Grécku v posledných dňoch bolo zrážok veľmi málo. V niektorých častiach krajiny má navyše fúkať aj silný vietor.   

Vietor v kombinácii s vysokými teplotami a suchom je ideálna kombinácia na rýchlo sa šíriace požiare. 

Vlny extrémnych horúčav síce pre Grécko nie sú žiadnou novotou, keďže sa objavujú takmer každý rok. Teraz sa zdá, že teploty prekročia doterajšie rekordy. 

Najhoršia situácia ohľadom vysokých teplôt zažilo Grécko v roku 1987, kedy zomrelo okolo 4000 ľudí, väčšina z nich boli starší ľudia.

Treba poznamenať, že vtedy neexistovala klimatizácia, čo v týchto dňoch môže výrazne pomôcť vlahu horúčav zvládnuť. 
 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd