Hlavu hore: Nočnú oblohu rozžiaria „padajúce hviezdy“

Veronika Salayová

O pár dní vrcholí meteorický roj Leonidy, ktorý rozžiari novembrovú oblohu. Počas jasnej noci môžeme na oblohe uvidieť okolo 15 „padajúcich hviezd“ za hodinu. 

Meteorický roj Leonidy dosahuje svoj vrchol každoročne v období od 15. do 20. novembra. Tento rok by sa tak malo udiať 18. novembra.

Leonidy sú zaujímavým meteorický rojom, pretože každých 33 až 34 rokov padajú meteory v extrémne zvýšenej frekvencii.

Napríklad v roku 1833 sa na oblohe odohralo nevídané divadlo − až 35-tisíc meteorov za hodinu. Obrovské meteorické dažde boli pozorované aj v rokoch 1965 a 1997.

Najbližšie sa na takéto nebeské divadlo môžeme tešiť v roku 2030, pričom zvýšené frekvencie sú pozorované aj 2 roky pred a 2 roky po dažďoch.

Podmienky na pozorovanie

Materskou kométou je periodická kométa 55P/Tempel-Tuttle a meteory budú zdanlivo vychádzať zo súhvezdia Leva. 

V maxime, ktoré nastane v piatok 18. novembra, je možné vidieť okolo 15 meteorov za hodinu.

Podmienky na pozorovanie v roku 2022 sú priaznivé – Mesiac bude dva dni po poslednej štvrti. Nateraz je otázne, či nám bude priať aj počasie. Dúfajme, že obloha bude v tento deň na Slovensku jasná a všetci milovníci „padajúcich hviezd“ si vychutnajú Leonidy v plnej kráse. 

Ideálne bude, ak si pre ich pozorovanie vyberiete miesto, ktoré je čo najmenej znečistené svetelným smogom, ďalej od mesta a pod. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd