Hrôza v Holandsku: Zosadlo tu tornádo a zanechalo veľké škody

3956 Leersum, Holandsko Peter Minárik

Aj v západnej Európe panovali uplynulé dni veľmi vysoké teploty. Tie však nateraz končia a vlnu horúčav striedajú intenzívne búrky, ktoré prinášajú aj extrémne nebezpečné sprievodné javy.

Počasie v západnej Európe už ovplyvňuje studený front, ktorý tu prináša intenzívnu búrkovú činnosť. Tá dnes priniesla do oblasti Beneluxu extrémne búrky, pričom jedna z nich vyprodukovala aj tornádo, ktoré zanechalo škody.

Vlna búrok prichádza po dni mimoriadne teplého počasia, ktoré tu taktiež prinášalo teploty až na úrovni okolo +35 °C.

Tornádo v Holandsku

Búrky dnes boli v západnej Európe veľmi intenzívne, pričom najintenzívnejšie boli v oblasti Beneluxu a v Španielsku, či v Portugalsku, kde búrky priniesli počas dnešného dňa desiatky tisíc bleskov.

Najextrémnejšia búrka sa počas dnešného dňa vyskytla v obci Leersum, východne od Ultrichtu, kde dokonca zosadlo tornádo.

To za sebou zanechalo veľké škody. Amatérske zábery ukazujú ako tornádo lámalo stromy a páchalo veľké škody na majetku.

Celkovo sa dnes v Holandsku vyskytlo niekoľko intenzívnych búrok, ktoré prinášali silné zrážky a prudké nárazy vetra, čo vidieť aj na ďalšom amatérskom videu, ktoré zachytáva doslova extrémne nárazy vetra na jednej zo záhrad.

Silné búrky sa presunú ďalej

Intenzívne búrky sa počas nadchádzajúceho víkendu presunú ďalej smerom na východ a začnú ovplyvňovať aj počasie v strednej Európe.

Počas víkendu hrozia silné búrky napríklad v Nemecku, v Česku, či na západe Rakúska a Poľska.

Naše územie čakajú zrážky počas víkendu len veľmi výnimočne. Silné búrky však neminú ani nás. Doraziť by mali na začiatku týždňa. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd