Hrozí prvé sneženie aj v nižších polohách. Počasie prinesie zmenu už v stredu

Peter Minárik

Blíži sa zásadná zmena v charaktere počasia, ktorá ovplyvní počasie na našom území niekoľko nasledujúcich dní. Pred nami je výrazné ochladenie, ktoré prinesie prvé snehové vločky aj do nižších polôh. Okrem sneženia však hrozia aj mrazy.

Našu oblasť čaká nadchádzajúce hodiny zásadná zmena v doterajšom charaktere počasia. Zatiaľ čo doteraz na našom území panovalo teplotne nadpriemerné počasie, tak už čoskoro príde opak.

Výrazné ochladenie, ktoré príde na naše územie už v stredu, stiahne teploty výrazne nadol, ale až o takú extrémnu zmenu nepôjde. Počasie sa len dostane z nadpriemeru do dlhodobého priemeru.

Snehové vločky sa objavia aj v nižších polohách

Počasie v nadchádzajúcich dňoch zmení charakter, hneď v niekoľkých európskych krajinách. Bude to súvisieť s tým, že počasie nad našou oblasťou ovplyvní studený front, zatiaľ čo nad východnou Európou sa prehĺbi tlaková níž a okolo nej začne do našej oblasti prúdiť od severovýchodu chladnejší vzduch.

Nadchádzajúce dni tak prinesú do Európy pestré počasie. Zatiaľ čo pri Jadrane sa v dôsledku výrazného teplotného kontrastu očakávajú búrky, tak strednú Európu zasiahnu dokonca aj snehové zrážky.

Studený front začne počasie na našom území ovplyvňovať už v stredu večer. Studený front bude pomerne stacionárny, čo prinesie veľa zrážok predovšetkým do západnej polovice Slovenska, kde sa očakáva predovšetkým upršaný štvrtok.

Zároveň však od severovýchodu začne prenikať studený vzduch, vplyvom čoho začne hranica sneženia v našej oblasti výrazne klesať.

Situácia je zložitá

Situácia na nadchádzajúce dni je veľmi komplikovaná. Všetko to totiž bude závisieť od presného rozloženia tlakových útvarov. Cez našu oblasť bude prechádzať teplotné rozhranie a práve od jeho presnej pozície závisí to, v ktorých oblastiach bude snežiť a v ktorých bude pršať.

Čo sa týka nášho územia, tak sneženie sa ako prvé objaví na horách. V noci na štvrtok však hranica sneženia bude klesať a keďže najchladnejšie bude na severe a východe, tak v týchto oblastiach sa snehové zrážky môžu objaviť aj v nižších polohách.

Prakticky môžeme tvrdiť, že čím severovýchodnejšie pôjdeme, tým hranica sneženia bude klesať. Zatiaľ čo na západe sa hranica sneženia bude pohybovať okolo výšky 800 metrov, tak na severovýchode, v okolí napríklad Stropkova či Bardejova môže hranica sneženia klesnúť na 0 m n. m

Nadchádzajúce dni tak prinesú do našej oblasti výrazné ochladenie, ktorý by malo priniesť snehové zrážky aj do nižších polôh.

Výrazne sa ochladí

Okrem sneženia treba počítať aj s výrazným ochladením. Denné teploty postupne poklesnú na +1 až +8 °C, pričom nie je vylúčené to, že počas víkendu sa v krajných severných okresoch vyskytne aj celodenný mráz.

V noci by na východe a severe Slovenska malo celkom určite mrznúť a na zvyšku Slovenska vystúpia teploty maximálne do +5 °C.

Pred nami je tak výrazná zmena počasia, no keďže máme už polovicu novembra, tak nečaká nás nič výnimočné. To sa len z teplotného nadpriemeru, ktorý na našom území panoval uplynulé týždne, dostaneme do priemerného novembrového počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd