Hrozia búrky! Prvé búrky sa už začali tvoriť. Kde sa dnes vyskytnú a kde zostane sucho?

Peter Minárik

Sobota prinesie ochladenie, ktoré určite poteší viacerých z vás. Oblačnosť sa na našom území začína postupne zväčšovať a začínajú sa vytvárať prvé búrky, ktorých s pribúdajúcimi hodinami bude oveľa viac. Zajtra sa môžete tešiť na príjemné ochladenie.

Počasie na Slovensku prinesie v nadchádzajúcich hodinách zmenu v doterajšom charaktere počasia, ktoré bolo na Slovensku slnečné, suché a predovšetkým mimoriadne teplé.

Počasie totiž začína ovplyvňovať studený front na ktorom sa vytvára oblačnosť a v nadchádzajúcich hodinách sa budú tvoriť aj búrky. Tie prinesú príjemné ochladenie, no výdatnejšie zrážky, ktoré tak akútne potrebujeme zatiaľ nedorazia.

Teploty dnes vyvrcholia

Pred blížiacim sa studeným frontom do našej oblasti vrcholí príliv mimoriadne teplého vzduchu. Studený front tlačí na prúdenie, ktoré je silnejšie, čo sa prejavuje už na aktuálnych teplotách na našom území.

Teploty na Slovensku sa opäť pohybujú na maximálnych hodnotách od +35 do +40 °C. Na pocit je však oveľa nepríjemnejšie ako v uplynulých dňoch. Vzduchová hmota, ktorá do našej oblasti prúdi je síce teplá, ale aj vlhká a tak pocitová teplota je pre dusno väčšia.

Dnes sa neočakáva, že by sa teploty na našom území dostali až cez hranicu +40 °C a tá by mohla atakovať historický teplotný rekord, no v susednom Maďarsku to bude iné. Tu sa už v týchto chvíľach dostávajú teploty cez hranicu +40 °C a maďarskí meteorológovia otvorene hovoria o tom, že v ohrození je dokonca aj absolútny teplotný rekord, ktorý má hodnotu +41,9 °C.

Prvé búrky sa už začínajú nad Slovenskom tvoriť

Na viacerých miestach nášho územia zatiaľ panuje prevažne jasné až polojasné počasie, ale v oblasti severného Slovenska sa už začína vytvárať kopovitá oblačnosť a postupne sa tu zamračí.

Prvé zrážky sa už vyskytli v Tatrách, na Liptove, či v okolí Zvolena. Prvá búrka s prvými bleskami sa vyskytla na Liptove.

S pribúdajúcimi hodinami treba počítať, že búrok bude na našom území výrazne viac. Očakávajú sa predovšetkým na severe nášho územia. Búrky, ktoré sa dnes vyskytnú prinesú predovšetkým výraznejšie zrážky, ktoré sa budú vyskytovať najmä v oblasti hôr. Len výnimočne hrozia aj krúpy.

Dnešné búrky však rozhodne nezasiahnu celé naše územie a vyskytnú sa len v niektorých okresoch Slovenska. Zoznam okresov, v ktorých dnes môžete očakávať búrky nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd