Hurikán Epsilon mieri k Európe. Zasiahnuť nás môže bombogenéza

Peter Minárik

Nad Atlantikom sa vytvoril ďalší hurikán Epsilon. Ten aktuálne neohrozuje obývané oblasti, no to sa zmení na začiatku týždňa, kedy sa priblíži k Európe.

Tohtoročná hurikánová sezóna je nad Atlantikom veľmi búrlivá. Minuli sa už mená pre hurikány a používa sa tak grécka abeceda, čo sa stalo len druhý krát v histórii. Môže za to veľmi teplá voda Atlantického oceána, ktorá praje prehlbovaniu tlakových níži a vzniku hurikánov.

Aktuálne sa nad Atlantikom nachádza hurikán Epsilon, ktorý nepredstavuje potencionálne nebezpečenstvo pre obývané oblasti. V nasledujúcich dňoch by mal zamieriť cez Atlantik smerom k Európe.

postup hurikánu Epsilon
postup hurikánu Epsilon

Európu však priamo hurikán neohrozuje. Silu hurikánu by mal Epsilon stratiť ešte nad Atlantickým oceánom a k Európe by mala doraziť tzv. post-tropická búrka.

Je však ešte pomerne otázne, čo sa všetko udeje, nakoľko numerické modely očakávajú, že juhovýchodne od Grónska môže dôjsť k zaujímavému vývoju.

Tu by sa totiž mala nachádzať tlaková níž, ku ktorej by sa mali pozostatky hurikánu Epsilon priblížiť.

Následne by táto tlaková níž mala ,,pohltiť,, zvyšky hurikánu a výrazne by sa mala prehĺbiť.

Tlak v strede tlakovej níže sa ešte v pondelok o 17:00 bude pohybovať na úrovni okolo 962 hPa, pričom v utorok o 02:00 by mal už poklesnúť na 937 hPa, čo je rozdiel o 25 hPa za 9 hodín.