Hurikán Epsilon zamieri do Európy ako silná extropická búrka

Veronika Salayová

Hurikán Epsilon, ktorý sa aktuálne nachádza v blízkosti Bermúd, by mal podľa modelov prudko zmeniť smer a mal by zamieriť do Európy, kde začiatkom týždňa môže priniesť zmenu počasia. 

Epsilon sa včera stal hlavným hurikánom a bol klasifikovaný ako hurikán 3. kategórie. Hurikán sa približuje k Bermudám, no priamo na pevninu neudrie, no aj napriek tomu pre Bermudy platia varovania do popoludňajších hodín.

V priebehu nasledujúcich dní sa bude Epsilon postupne otáčať smerom na severovýchod, pričom bude prechádzať cez severozápadný Atlantik a zmení sa na extratropickú búrku.

Zrejme cez víkend bude pokračovať v posilňovaní na veľmi silnú severoatlantickú búrku a k Európe sa priblíži začiatkom budúceho týždňa. Do Európy by sa pozostatky hurikánu Epsilon mohol dostať do utorka.

Zdroj: NHC
Zdroj: NHC

Predpovede počítačových poveternostných modelov naznačujú, že tlak v systéme by mohol dosiahnuť extrémne nízku úroveň. Európsky model ECMWF vidí tlak v jadre na hodnote 930 hPa. Dokonca nemožno vylúčiť ani vznik bombogenézy. 

V prognózach, ako extropická búrka ovplyvní počasie v Európe, ešte pre zatiaľ existujú veľké neistoty. Podľa predbežných prognóz by extropická búrka mohla do oblasti strednej Európy priniesť intenzívnejšie zrážky a búrky. 

Epsilon je už 26. búrkou, ktorá sa v tejto sezóne vytvorila na Atlantiku. Po Laure, Teddym a Delte je v poradí štvrtým hlavným hurikánom v Atlantiku v tohtoročnej sezóne hurikánov.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd