Hurikán Lorenzo mieri k Európe. Zasiahne Britské ostrovy

Hurikán Lorenzo mieri k Európe. Zasiahne Britské ostrovy
Peter Minárik

Nad Atlantikom úraduje hurikán Lorenzo, ktorý dnes zasiahol Azorské ostrovy. Postupuje smerom k severovýchodu a už vo štvrtok zasiahne Britské ostrovy ako post-tropická níž.

Azorské ostrovy dnes zasiahol hurikán Lorenzo, ktorý tu napáchal niekoľko materiálnych škôd. 

Nárazy vetra presahovali rýchlosť až 150 km/h. Najsilnejší náraz vetra bol zaznamenaný na veternej farme Flores. Poryv vetra tu mal dosiahnuť silu 206 km/h. Tento údaj však nebude zahrnutý do oficiálnych čísiel, nakoľko stanica, na ktorej sa anemometer nachádza je amatérska. 

Oficiálne najvyšší poryv vetra má silu 177 km/h a nameraný bol na Lombo do Cácere.

Hurikán Lorenzo v týchto chvíľach začína slabnúť a postupuje smerom k Britským ostrovom, kde by mal doraziť už zajtra vo večerných hodinách.

Lorenzo však už nebude mať silu hurikánu a ani štruktúru tropickej búrky. Pôjde o post-tropický cyklón. 

Je však takmer isté, že Lorenzo zasiahne Britské ostrovy s vetrom, ktorého priemerná rýchlosť bude dosahovať silu tropickej búrky, teda viac ako 62 km/h. 

Poryvy vetra však budú silnejšie. Írski meteorológovia už pre západné pobrežie vydali výstrahu 2. stupňa pred vetrom, ktorá platí až do piatkových ranných hodín.

Priemerná rýchlosť vetra by sa mala na pobreží pohybovať od 65 do 80 km/h, pričom nárazy vetra budú dosahovať rýchlosť 100 až 130 km/h. 

Očakáva sa, že Lorenzo bude v Írsku spôsobovať aj materiálne škody a na pobreží môže výška vĺn presahovať 5 metrov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd